T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.05,0.MAH.0.01.01.00/ 3098-45123 01.02.2010
Konu: Görüş
TÜRKİYE KAHVECİLER KIRAATHANECİLER BÜFECİLER FEDERASYONU
İlgi: 07.12.2009 tarih ve 2009/274 sayılı yazınız,
Kahvehane, kıraathane, çay ocakları ve internet kafelerden hafta sonu tatil harcı alınıp alınmayacağı hususunda Maliye Bakanlığının göndermiş olduğu görüşü istediğiniz ilgi yazınız incelenmiştir..
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 58 inci maddesinde “ ve ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabidir.” hükmü ve aynı kanunun 59 uncu maddesinde “Tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının mükellefi kendisine çalışma ruhsatı verilen gerçek veya tüzel kişidir.” Hükmü yer almaktadır. 394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 1 inci maddesinde “On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgah, dükkan, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir” hükmü, aynı Kanunun 4 üncü maddesinde “Atide zikrolunan müesseseler yevmi mahsusta hafta tatilinden müstesnadır” hükmü ve 8 inci maddesinde “İş bu kanunun ahkamı istisnaiyesinden istifade etmek isteyen müesseselerin sahip veya müdiri mesullerinin mahalli belediye meclislerine müesseselerin nevi, evsaf ve şeraitini ve istihdam ettikleri memurin ve amele miktarını mübeyyin bir beyanname vererek ruhsatname almaları lazımdır. Belediye mıntıkalarından hariç bulunan müesseseler en yakın belediyelere müracaat ederler. Ruhsatnameler bir sene için muteberdir.” hükmü yer almaktadır. Danıştay 8 inci Dairesinin 29.09.1995 tarih K:2760, E:4868 kararında konu hakkında “…Davacının işleticisi bulunduğu otel anılan kanunun 4 üncü maddesinde belirtilen istisna kapsamında olduğundan aynı kanunun 8 inci maddesinin getirdiği açık kural uyarınca mahalli belediye meclisine beyanname vererek Hafta Tatili Ruhsatnamesi almak ve alınan ruhsatnameyi her yıl yenilemek zorunluluğu bulunduğu kuşkusuzdur…” ifadesi yer almaktadır.
Mevzuat hükümlerinin değerlendirilmesi neticesinde; nüfusu on bin ve üzerinde olan beldelerde, 394 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde sayılan işyerleri, hafta tatilinden istisna tutulmakla birlikte, bu muaflıktan yararlanılması için 8 inci madde çerçevesinde işyeri sahipleri veya sorumlu müdürleri tarafından ilgili belediyeye başvurularak hafta tatili çalışma ruhsatı alınması gerekmektedir. Dolayısıyla, belediye sınırları içinde faaliyet yürüten ve belediyeden veya başka bir kurumdan işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan bütün işyerleri 2464 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabidir.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Ercan TOPACA
Vali
Bakan a.
Genel Müdür
Yorumlar