T.C.
DANIŞTAY
1. Daire
Esas: 1984/224
Karar: 1984/209
Tarih: 21.09.1984
ÖZET: İl özel idare müdürlüğü görevinden ayrılan bir kişinin, özel idarenin ortak olduğu anonim şirketin genel müdürlük görevini üstlenmesi 2531 s. Yasanın 2 nci maddesindeki yasak kapsamında değildir.
(2531 sayılı KGAYİK. m. 1, 2) (2575 sayılı Danıştay K. m. 23/e, 42/f)
KARAR METNİ:
2531 s. Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Yasanın uygulanmasında doğan duraksamanın giderilmesi amacıyla istişare düşünce istemine ait Başbakanlığın 3.9.1984 tarihli ve Kanunlar ve Kararlar Tetkik Dairesi Başkanlığı K.K.T.D. 18/174-262/05851 s. yazısına ekli İçişleri Bakanlığının 28.8.1984 tarihli ve Baş hukuk Müşavirliği 81-106/1033 s. yazısında aynen:
....... il özel idare müdürlüğünden emekli B.F.''nin emekli olmadan önce, kurucu ortak olduğu il özel idaresinin % 87.21 hisse ile kurulmuş bulunan "K.E.F. ve K.T.T. ve S.T.A.Ş. ne emekli olduktan sonra "Ortak Genel Müdür" olarak tayin edilip işe başlamasının ve bu görevi sürdürmesinin, Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapmayacakları İşler Hakkında 2531 S. Yasanın 2 nci maddesine uygun düşüp düşmediği hususu mahalli Valilikçe Bakanlıktan sorulmuş ve adı geçenin anılan Yasa maddesi gereğince emekliye ayrıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçmedikçe görev alamayacağı bildirilmiş ve itirazın görevin ayrıldığı idareye "karşı" bir görev olmadığı ileri sürülmüşse de Bakanlığımız görüşünü değiştirmemiştir.
Olay ve Görüşler:
1- Emekliye ayrılarak genel müdürlüğe getirilen kamu görevlisi 4 yıldan beri adı geçen Anonim Şirketin kurucu ortağı olup emekliye ayrıldıktan sonra bu sıfatla getirildiği Genel Müdürlük görevinin ayrıldığı idareye karşı Yasanın belirli süre yasakladığı görev olmadığı görüşündedir.
2- 6762 s. Türk Ticaret Yasası hükümlerine göre Anonim Şirketlere ortak olması mümkün olan bir kamu görevlisinin emekli olduktan sonra, aynı zamanda adı geçen şirketin % 87.21 hisse ile kurucu ortak olan il özel idaresine "karşı" olmayan "Genel Müdürlük" görevinin 2531 s. Yasanın 2 nci maddesine aykırı olmadığı ileri sürülmektedir.
3- Danıştay 3 üncü Dairesince verilmiş bulunan 17.11.1981 gün ve E:1981/135, K:1981/208 s. karar ile Danıştay 1 inci Dairesince verilmiş bulunan 7.4.49183 gün ve E:1982/265, K:1983/23 s. kararlara konu olan olaylarla bu konu arasındaki benzerlikten hareketle Şirket Genel Müdürlüğünün en azından ayrıldığı idare ve bu idarenin faaliyet alanı ile ilgili görülmektedir.
Bakanlığımızın Görüşü ve Sonuç:
2531 s. Yasanın 2 nci maddesinde belirtildiği üzere; kamu görevlerinden "ayrılanların, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içerisinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar ....... " hükmü uyarınca söz konusu görevin yasal yasak kapsamı içerisinde olduğu düşünülmekte ise de, 2575 s. Danıştay Yasasının 23 üncü maddesinin (e) bendi hükmüne göre görüşleri alınmak üzere konunun Danıştay Başkanlığına intikal ettirilmesi faydalı bulunmaktadır.
Gereğini takdirlerinize arz ederim." denilmektedir.
Gereği görüşülüp düşünüldü:
Danıştay''ca, 2575 s. Danıştay Yasanın 23 üncü maddesinin (e) ve 42 nci maddesinin (f) fıkrasına göre verilecek istişare düşüncelerin, nitelikleri gereği, kişiselleşmiş özel durumlara değil, genellik ifade eden nesnel konulara ait olması doğal ve zorunlu bulunmaktadır.
Bu bakımdan, istişare düşüne istemi, il özel idare müdürlüğü görevinden ayrılan bir kişinin, özel idarenin ortağı olduğu bir anonim şirketin genel müdürlük görevini yürütmesinin 2531 s. Kamu görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Yasa karşısında mümkün olup olmadığı hususa ait olarak incelendi.
2532 s. Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Yasanın 2 nci maddesinde, 1 inci madde kapsamına giren yerlerdeki görevlerinden hangi nedenle olursa olsun ayrılanların ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içerisinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare kurum ve kuruluştaki göre ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev v iş alamayacakları, taahhüde giremeyecekleri, komisyonculuk ve temsilcilik yapamayacakları hükme bağlanmıştır.
İl özel idare müdürlüğü görevinin Yasanın 1 inci maddesinde sayılan görevlerden olduğunda kuşku yoktur. Ancak, 2 nci maddede getirilmiş olan yasaklama kapsamında sayılması ana koşullarından birisi, alınacak görev ve işin, girişilecek taahhüdün ya da yapılacak komisyonculuk veya temsilciliğin daha önce hizmetinde bulunulan daire, idare, kurum ve kuruluşa "karşı" bir görev, iş taahhüt komisyonculuk veya temsilcilik niteliğinde bulunmasıdır.
İl özel İdaresinin ortak olduğu bir anonim şirketin genel müdürlük görevini il özel idaresine "karşı" bir görev ya da iş olarak nitelendirmeye olanak bulunmadığı açıktır.
Açıklanan nedenlerle, il özel idare müdürlüğü görevinden ayrılan bir kişinin, özel idarenin ortak olduğu anonim şirketin genel müdürlük görevini üstlenmesinin 2531 s. Yasanın 2 nci maddesindeki yasak kapsamında bulunmadığı mütalaa kılınmakla dosyanın Danıştay başkanlığına sunulmasına 21.9.1984 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Yorumlar