5620 sayılı Kanun ile mahalli idareler dahil kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına ve sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesinin esas ve usulleri düzenlenmiş, Kanunun 3 üncü maddesi ile de geçici işçi pozisyonlarında işçilerin hangi şartlarda çalıştırılabileceği hükme bağlanmıştır.
Söz konusu maddeye, 20/11/2017 tarih ve 696 sayılı KHK'nin 106 ncı maddesi ise (Aynen kabul: 1/2/2018-7079/99 md.) eklenen fıkra ile de yeni bir düzenleme getirilmiştir.
Belediyelerde vize süreleri uzatılabilir mi?
Söz konusu düzenlemenin, mahalli idareleri ve dolayısıyla da belediyeleri ilgilendirip ilgilendirmediği konusunda bazı tereddütler yaşandığını biliyoruz.
Bu tereddütlerden bizlere ulaşan sorulara Mevzuat Takip Sistemi olarak, içerik destekçimiz MİARGEM'in görüşleri doğrultusunda verdiğimiz cevaplarda, maddede 696 sayılı KHK ile yapılan düzenlemenin, belediyeleri kapsamadığını ifade etmiştik.
Ancak, tarafımıza ulaşan ve elde ettiğimiz bilgilerden, belediyelerden gelen sorulara bazı kaynaklardan bunun aksine; "Belediyeler ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) ve mahalli idare birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden, süre uzatımı kararı alınması gerektiği görüşündeyiz." şeklinde cevaplar verildiği belirlenmiştir.
Yasal çerçeve
5620 sayılı Kanunun "Geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılması" başlıklı 3 üncü maddesindeki düzenleme şu şekildedir:
"MADDE 3- (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz.
(2) Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir malî yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak işçiler için her malî yılda;
a) 1 inci maddenin (a) bendinde belirtilen idarelerce, Maliye Bakanlığından,
b) 1 inci maddenin (b) bendinde belirtilen kuruluşlarca, Hazine Müsteşarlığının (özelleştirme programına alınanlar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığının) onayı üzerine Devlet Personel Başkanlığından,
c) Belediyeler ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) ve mahallî idare birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden,
geçici iş pozisyon vizesi alınması zorunludur. Söz konusu vize işlemi yapılmaksızın geçici işçi çalıştırılamaz ve herhangi bir ödeme yapılamaz. İl özel idareleri ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) bu fıkra hükümlerine göre geçici işçi çalıştırılabilmesine ilişkin usûl ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.
(3) (Ek: 20/11/2017-KHK-696/106 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7079/99 md.) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir."
Hangi Kurumlar İstisnalardan Yararlanabilmektedir?
Maddeye göre esas itibariyle ve ilke olarak bu kanunun yayımı tarihinde, mahalli idareler de dahil Kanun kapsamındaki mahalli idarelerde geçici işçi çalıştırılamayacağı hükme bağlanmıştır.
Bundan sonra da, hangi istisnai hallerde ve ne şekilde geçici işçi çalıştırılabileceği hükme bağlanmıştır.
Buna göre; mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir malî yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak işçiler için her malî yılda;
a) 1 inci maddenin (a) bendinde belirtilen idarelerce, Maliye Bakanlığından,
b) 1 inci maddenin (b) bendinde belirtilen kuruluşlarca, Hazine Müsteşarlığının (özelleştirme programına alınanlar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığının) onayı üzerine Devlet Personel Başkanlığından,
c) Belediyeler ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) ve mahallî idare birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden,
geçici iş pozisyon vizesi alınması zorunludur.
Görüleceği üzere; maddede, sadece belediyelerin vizelerini nasıl alacakları öngörülmüş, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesine atıfta bulunulmuştur.
Yapılan son düzenleme ise şu şekildedir: "İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir."
Düzenlemede kastedilen (a) ve (b) bentleri kapsamındaki kuruluşlar şunlardır:
- Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler ve (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşekküller ile hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden yardım alarak yürüten kamu kurum ve kuruluşları.
- Kamu iktisadî teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları (iştirakler hariç), 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin % 50’sinden fazlası kamuya ait kuruluşlar ile 4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş ve sermayesinin tamamı Hazineye ait kuruluşlar.
Görüleceği üzere, yapılan düzenleme ile ilgili olarak mahalli idarelerin dolayısı ile belediyelerin vize işlemlerine yönelik bir düzenleme veya atıf söz konusu değildir.
696 sayılı KHK ile yapılan düzenleme belediyeleri ilgilendirmemektedir.
Dolayısı ile mahalli idareler vize işlemlerine aynı şekilde devam etmektedirler. Belediyelerdeki geçici işçi vizelerinin sürelerinin uzatılabileceği hususunda yeni düzenlemede bir hüküm veya o anlama gelecek bir ifade olmadığı gibi, atıf yapılan atıf yapılan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde de süre uzatımı yapılacağını çağrıştıran bir düzenleme bulunmamaktadır.
Anılan 24 üncü maddede düzenlenen husus, geçici işçi vizelerinin nasıl hesaplanacağı ve hangi miktarlarda verilebileceğine ilişkindir. Bu nedenle, madde çerçevesinde sadece vize miktarı, belirlenen oranlar dahilinde belirlenebilecek olup, belirtilen oran ve miktarları aşacak şekilde vize sürelerinin uzatılması söz konusu olamayacaktır. Maddede belirtilen oran ve miktarları aşacak şekilde süre uzatılması, vizesiz işçi çalıştırılması sonucunu değiştirecektir. Kaldı ki, madde ile belediyelerin yetkili organı olan Belediye Meclisine verilen yetki bellidir. Bunu aşacak şekilde belediye meclislerinin karar almaları hukuki olmayacaktır.
Belediyelerde vize süresi uzatılamaz
Bu nedenle, 696 sayılı KHK ile 5620 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine eklenen fıkra çerçevesinde, belediyelerde geçici işçi vize sürelerinin hiçbir şekilde uzatılması mümkün değildir.
Vizelerin verilmesine ilişkin detaylı değerlendirmeyi içeren makale için tıklayınız.