www.mevzuattakip.com.tr



Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı'na Başvuru Esasları


Bu Genelge; kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarında karşılaştıkları anlaşmazlıkları ve teknik uyuşmazlıkları karara bağlayan ilgili başkanlığın görevindeki düzenlemeye ilişkindir.


T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı

30.12.2004

Sayı: B.09.0.YFK.0.00.00.00/6/1-1488

Konu: Yüksek Fen Kurulu Başkanlığı'na Başvuru Esasları

GENELGE

(2004/1)

Bakanlığımızın kuruluşundan itibaren bünyesinde yer alan, ülke çapında ve bilhassa kamu kurum ve kuruluşlarının uygulamalarında karşılaştıkları anlaşmazlıkları ve teknik uyuşmazlıkları karara bağlayan Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görevleri, 13.12.1983 tarihli ve 180 sayılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 209 sayılı KHK ile değişik 15. maddesinde belirtilmiştir.

Bu görevler kapsamında yer alan ve genelgenin konusunu teşkil eden 15/a bendinde; “Bakanlıkça havale olunan her türlü etüt, proje, kontrollük, inşaat, tesisat işleri ile ilgili anlaşmazlıkları inceleyip karara bağlamak.” hükmü bulunmaktadır.

Yüksek Fen Kurulu Başkan ve üyeleri aynı zamanda Bayındırlık Kurulu’nun tabii üyeleri olup, kurula makamca tevdi edilen görevleri, müsteşarın başkanlığında, diğer kurul üyeleri ile birlikte yapmaktadır.Bayındırlık Kurulu'na sekreterya görevinide yapan Yüksek Fen Kurulunca, konular öncelikle incelenir ve bunun sonucunda Bayındırlık Kurulu’nda görüşülebilecek nitelik ve aşamada olduğunu belirlemesi halinde hazırlayacağı rapor doğrultusunda Bayındırlık Kurulu’nda görüşülmesini sağlar.

209 sayılı KHK.nin 30 uncu maddesinde yer alan, Bayındırlık Kurulu’nun teşkili ve görevleride kısaca aşağıda belirtildiği gibidir.

Bayındırlık Kurulu: Müsteşarın Başkanlığında, Yüksek Fen Kurulu Başkanı, ana hizmet birimleri ve bağlı kuruluşların Genel Müdürleri, Hukuk Müşaviri, Yüksek Fen Kurulu Üyeleri ile Bakan tarafından seçilecek üç Bakanlık Müşavirinden meydana gelir, Genel Müdürlerin bulunmamaları halinde Genel Müdür Yardımcılarından birini, kurula katılmak üzere görevlendirirler.Müsteşarın bulunmaması halinde Yüksek Fen Kurulu Başkanı kurula başkanlık eder.

Bayındırlık Kurulu’nun genelgeye konu edilen görevleri;

a) İnşaat işlerinden doğan ve Yüksek Fen Kurulu’nda karara bağlanmış olup, Bakanlık Makamı tarafından bir defa daha bu kurulda incelenmesine lüzum görülen veya Yüksek Fen Kurulu’nda üçte iki çoğunlukla karara bağlanamayan anlaşmazlıktan, Bakanlık son mercii olarak kanun, sözleşme ve şartname hükümlerine göre inceleyip, en geç bir ay içinde karara bağlamak,

b) Yeni fiyat tayini anlaşmazlıklarını inceleyip, kesin fiyatı tespit etmek şeklinde belirtilmiştir.

Bakanlığımız WEB sayfasında da yer aldığı üzere, Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görevleri ile ilgili konularda başvuruların, aşağıda açıklanan esaslar çerçevesinde yapılması, yapılmadığı takdirde sağlıklı bîr inceleme yapılamayacağı ve görüş veya karar üretilemeyeceğinin bilinmesinde yarar görülmektedir.

Buna göre;

1) Sözleşme uygulamalarında ortaya çıkan anlaşmazlık veya tereddütlerin giderilmesine yönelik görüş taleplerinin;

a) Talebin ilgili idare tarafından ve idarenin en üst düzey amirinin imzası ile yapılması(Örneğin, Merkezde alt birim amirlerince veya taşra teşkilatınca doğrudan başvuru yapılmayıp, ilgili Genel Müdürlük veya Merkez birimince yapılması v.b. gibi),

b) Görüş talebine, mutlaka işin sözleşmesi ve konuya ilişkin ihale dokümanları ile belgelerin eklenmesi,

c) Anlaşmazlık veya tereddütle ilgili yüklenici itirazları ile varsa bunlara ilişkin belgelerin gönderilmesi,

d) İdarenin anlaşmazlık veya tereddütün giderilmesi konusundaki kendi görüşlerini bildirmesi,

e) Kurulca gerekli görülmesi halinde başvuru konusu ile ilgili olarak, tarafların sözlü beyanlarının alınabilmesi için, açık iletişim bilgilerinin belirtilmesi,

2) Sözleşme uygulamalarında ortaya çıkan fiyat anlaşmazlıklarının Bayındırlık Kurulu’nda görüşülmesi taleplerinin;

a) İşin sözleşmesi ile eklerinin konuya ilişkin hükümlerine göre yapılması gereken tüm işlemlerin ilgili idaresince tamamen yerine getirilmeden, bir başka deyişle söz konusu işlemleri tamamlamadan başvuruda bulunulmaması,

b) Bu konudaki başvuru taleplerinde de, yukarıda 1 inci maddenin (b), (c), (d) ve (e) fıkralarında belirtilen hususlara uyulması,

3) Bakanlığımız Ana Hizmet Birimlerinin görüş taleplerini, Bakanlık Makamınca havale edilmek suretiyle yapmaları gerekmektedir.

Zeki ERGEZEN

Bakan 


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA