Vektör Mücadelesinde Mahalli İdarelerin Rolü

  • Mevzuat Tarihi16.05.2011
  • KurumSağlık Bakanlığı

Bu Genelge; Şark Çıbanı ve Tatarcık Humması hastalıklarının kontrol altına alınmasında, özellikle vektörlerle mücadele aşamasında, mahalli idarelerin alması gereken tedbirlere ilişkindir.

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

16.05.2011

Sayı: B.10.0TSH0.28.00.04 /35128                                                               

Konu: Vektör Mücadelesi

 

Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, Sandfly Fever (Tatarcık Humması) ve Kutanöz Leishmaniasis (Şark Çı­banı) ülkemizde önemli halk sağlığı problemlerine sebep olan enfeksiyon hastalıklarıdır.

Batı Nil Virüsü (BNV) Enfeksiyonu 2010 yılından beri birçok Avrupa ülkesi ile beraber ülkemizde de görülmeye başlamış ve bu hastalık dolayısı ile yaşamını yitirenler olmuştur. Hastalığın tedavisinde spesifik ilaç olmaması ve insanlara uygulanabilen aşının da bulunmaması, korunma önlemlerinin alınmasını ve hastalığın bulaştırıcısı olan culex cinsi sivrisineklerle mücadeleyi ön plana çıkarmaktadır. Sivrisineklerle etkin mücadelenin hastalığın salgına dönüşmesini engellemesi açısından büyük öneme sahip olduğundan larva ve uçkun mücadelesinin bilimsel mücadele yöntemlerine uygun olarak titizlikle yapılması gerekmek­tedir.

Ülkemizde Şark Çıbanı en sık Güney ve Güneydoğu illerimizde görülmekte olup son yıllarda ekolo­jik değişikliklerin de etkisiyle vaka sayılarında artış olmuştur. Hastalık en çok sırası ile Şanlıurfa, Osmaniye, Adana, Mersin, Diyarbakır, Hatay, Antalya, Aydın, Kahramanmaraş, Muş, Gaziantep, Muğla, Afyonkarahisar, Kayseri, Mardin, Batman, Niğde ve Manisa illerimizde görülmektedir. Ancak hastalık parazit taşıyan mevsimsel işçiler ve turistler aracılığıyla diğer illerimize de taşınabilmektedir.

Şark Çıbanı ve Tatarcık Hummasının kontrol altına alınması etkin vektör mücadelesiyle mümkün olmaktadır. Ergin tatarcık mücadelesi ile ergin sivrisinek mücadelesi aynı yöntemlerle yapılmaktadır. Böy­lece aynı yöntem ve ekipmanlar kullanılarak her iki vektörle de mücadele edilebilmektedir.

Bu hastalıkların kontrol alınmasında, özellikle vektörlerle mücadele aşamasında, mahalli idarelerin önemli rolü vardır. Gerçekleştirilen faaliyetlerin daha etkin ve verimli olması için mahalli idarelerin; vek­törlerin doğal yaşam alanını oluşturan organik atıklar ve çöpler, çürümüş bitkiler, hayvan dışkıları ve foseptikler gibi yerleri ortadan kaldırmaları, altyapı çalışmalarına önem vermeleri, hayvan barınaklarının şehir dışına taşınamadığı yerlerde gübrelerin sokaklara atılmasını önlemeleri ya da erken saatlerde toplatılarak yerleşim dışı bölgelere nakletmeleri, sahipsiz köpeklerin parazit mücadelesinin yapılması, mahalle aralarından akan su, dere vb. yerlerin ıslah edilmesini sağlamaları, ilaçlamaların vektörlerin yaşam dön­güsü ile etkin ilaç ve etkin doz değerlerine göre yapılması konularına gerekli hassasiyeti göstermeleri ge­rekmektedir.

Söz konusu hastalıkların kontrol altına alınmasında büyük önem taşıyan culex cinsi sivrisinek ve ta­tarcık sineği ile mücadeleye vektörlerin yaşam alanlarının ıslahına yönelik faaliyetlerin titizlikle yürütül­mesi hususlarında bilgilerini ve ilgililerine emirlerini arz ederim.

 

Dr. Seraceddin ÇÖM

Bakan a.

Genel Müdür V.


Yorumlar