Umuma Açık İşyerlerinin Uyması Gereken Kurallar

  • Mevzuat Tarihi27.12.2004
  • Kurumİçişleri Bakanlığı

Bu Genelge; umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde uyulması gereken kurallara uyulmadığı taktirde uygulanacak yaptırımlara ilişkindir.

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

27.12.2004

SAYI: B050MAH0650002/82169(50-51)04

KONU: Umuma açık işyerleri

.................................... VALİLİĞİNE

İLGİ: 8.12.2004 tarihli ve B.05.1.EGM.0.11.04.05.2004/727-217309 sayılı genelge.

1 Aralık 2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren 5259 sayılı "Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile; 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun 6 ncı maddesi; "Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinden;

a) Faaliyetten geçici olarak men edildiği halde süresinden önce açılan,

b) Açık ve kapalı bulunacağı saatlere uymayan,

c) Bu Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen yasaklara uymadığı tespit edilen,

d) Mevzuat hükümlerine aykırı olarak işletilen,

İş yerlerinin işletmecilerine beşyüzmilyon Türk Lirası ile birmilyar Türk Lirası arasında idarî para cezası verilir.

Bu maddede öngörülen idarî para cezaları, belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında il daimi encümeni tarafından verilir. Verilen idarî para cezalarına dair kararlar ilgililere 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Bu cezalara karşı tebliğ tarihinden itibaren en geç yedi gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. İtiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz. İtiraz üzerine verilen karar kesindir. İtiraz, zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. İdarî para cezaları 6183 sayılı Âmme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.

Bu maddede belirtilen aynı fiillerin bir yıl içinde tekrarı halinde, en son uygulanan para cezası bir kat artırılarak uygulanır." şeklinde yeniden düzenlenmiştir.

Anılan Kanun ile, 2559 sayılı Yasanın 7 nci maddesi de "Kişilerin tek tek veya toplu olarak eğlenmesi, dinlenmesi veya konaklaması için açılan otel, motel, pansiyon, kamping ve benzeri konaklama yerleri; gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, içkili lokanta, taverna ve benzeri içkili yerler; sinema, kahvehane ve kıraathane; kumar ve kazanç kastı olmamak şartıyla adı ne olursa olsun bilgi ve maharet artırıcı veya zeka geliştirici nitelikteki elektronik oyun alet ve makinelerinin, video ve televizyon oyunlarının içerisinde bulunduğu elektronik oyun yerleri; internet kafeler ve benzeri yerler umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılır.

Sabit veya seyyar olarak kullanılan kara, deniz, hava ve her çeşit taşıma araçlarında, birinci fıkrada belirtilen faaliyetlerin icrası durumunda, bu yerler de umuma açık istirahat ve eğlence yeri sayılır.

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatı bağlı olduğu kolluk kuvvetinin görüşü alındıktan sonra belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanların dışında il özel idareleri tarafından verilir. Kolluk kuvveti görüşünü yedi gün içinde verir. Ruhsat talepleri bir ay içinde sonuçlandırılır. İzin alınmadan açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri kapatılır.

Bu iş yerlerinin faaliyet göstereceği alanları belirlemeye veya mevcut umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin bu amaç için ayrılan yerlerde toplanmasına, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler; bu alanlar dışında il özel idareleri yetkilidir.

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin bulunacağı alanların tespiti ve bu yerlerin ruhsatlandırılmasında uygulanacak usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Bu iş yerleri için düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği yetkili kolluk kuvvetine gönderilir. Bu iş yerleri genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenir.

Bu yerlerin ruhsatlandırılmasında 14.6.1989 tarihli ve 3572 sayılı İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 5 inci ve 6 ncı maddelerinin hükümleri uygulanmaz." şeklinde yeniden düzenlenerek, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin tanımı yeniden geniş olarak yapılmıştır.

Bütün bu düzenlemelerle, şimdiye kadar mahalli mülki idare amirinin izni ile açılan umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin açılmasındaki yetki, belediye sınırları içinde belediyelere, bu sınırlar dışında il özel idarelerine devredilmiştir.

Bu türden işyerlerinin ruhsatlandırma işlemleri, 1.12.2004 tarihinden itibaren il özel idare ve belediyelerce yapılacak olup, anılan Kanun çıkmadan önce ilgili kolluk kuvvetlerine yapılan ve işlemleri devam eden başvurular hakkında nasıl bir yol izleneceği ilgi genelgede izah edilmiştir. Buna göre ilgili kolluk kuvvetlerince;

5259 Sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce müracaatları alınan ve işlemleri devam eden veya onay aşamasındaki ruhsat talep dosyaları dizi pusulaları ile birlikte 5259 sayılı Kanunun ruhsat vermeye yetkilendirdiği idarelere teslim edilecektir. Dosyalardaki belgeler geçerli sayılarak, yeniden aynı belgeler belediye ve il özel idarelerince istenmeyecektir.

Yetkili idarelere teslim edilen dosyalarla ilgili olarak sonradan gelecek evrak ve cevabi yazılar aynı idarelere gönderilecektir.

Müracaat sahiplerine işlem dosyalarının ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edildiği ve işlemlerini takip etmesi için nereye müracaat etmesi gerektiği yazılı olarak bildirilecektir.

5229 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce mülki amirliklerce ruhsatlandırılmış umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ilişkin ruhsatların birer sureti alındıktan sonra, dosyaları dizi pusulaları ile birlikte 1 Mart 2005 tarihine kadar ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edilecektir.

Mevcut içkili yer bölgesi karar ve krokilerinin birer örneği ruhsat vermeye yetkili idarelere gönderilecektir.

2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu hükümleri gereğince umuma açık istirahat ve eğlence yerleri genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenecektir.

Ancak, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri açılırken, içkili yer bölgesi kapsamında bulunup bulunmadığı ve mevzuatta belirtilen mesafe şartına uyup uymadığı hususlarının tespiti ruhsat vermeye yetkili olan il özel idareleri veya belediyelerce yapılacak olup, izin almadan açıldığı tespit edilen umuma açık istirahat ve eğlence yerleri yine bu idareler tarafından kapatılacaktır.

Bu itibarla, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri hakkındaki ruhsat başvuru işlemlerinin 1.12.2004 tarihi itibariyle iliniz özel idaresi ve belediyelerince yürütülmesi, bu başvurular hakkında ilgili kolluk kuvvetinin görüşünün alınması, düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneğinin yetkili kolluk kuvvetine gönderilmesi, ruhsatsız veya mevzuata aykırı olarak açılan işyerlerinin denetiminin yapılarak gerekli cezaların ilgili encümence verilmesi, bu nevi işyerleri açılırken 3572 sayılı Kanunun 5 inci ve 6 ncı maddesinin uygulanmaması, ancak Kanun gereğince Bakanlığımızca hazırlanan yönetmelik yayımlanıncaya kadar, 30.12.1999 tarih ve 23922 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan 99/13681 Karar Sayılı Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmeliğin 5259 sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yerine getirilmesi için iliniz özel idaresi ile iliniz dahilindeki belediyelere bilgi verilmesini rica ederim.

Kayhan KAVAS

Bakan a.

Genel Müdür


İlgili Kanun:

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu


Yorumlar