![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
Bu karar; kamu iktisadi teşebbüsü olan Türk Telekom'dan, İlan ve Reklam Vergisi alınıp alınamayacağı hususuna ilişkindir.
T.C.
DANIŞTAY
9. Daire
Esas: 1998/1495
Karar: 1999/1419
Tarih: 13.04.1999
ÖZET: Türk Telekom, kamu iktisadi kuruluş olduğundan 2464 s. Yasanın 14/6. maddesi uyarınca ilan ve reklam vergisine tabi tutulamaz.
(2464 sayılı BGK. m. 14) (406 sayılı Tel. K. m. 1)
KARAR METNİ:
Temyiz İsteminde Bulunan : ... Belediye Başkanlığı
Vekili: Av. ...
Karşı Taraf: Türk Telekomünikasyon A.Ş.
Vekilleri: Av.... - Av....
İstemin Özeti: Yükümlü şirketin... su deposu arkasında ve tepe üzerinde bulundurduğu ışıklı panodaki yazıdan dolayı ilan ve reklam vergisi beyannamesinin verilmediği sebebiyle düzenlenen yoklama tutanağına göre salınan ilan ve reklam vergisi ile kesilen birinci derece usulsüzlük cezasına karşı açılan davayı; 2464 s. Belediye Gelirleri Yasasının 14. maddesinin 6. bendinde genel ve katma bütçeli idareler ile il özel idarelerinin, belediyelerin, köylerin ve bunların kuracakları birliklerin ve Posta-Telgraf-Telefon ve T.C. Devlet Demir Yollan İşletmelerinin yapacakları her türlü ilan ve reklamlarından vergi alınmayacağının açıklandığı, ayrıca Telgraf ve Telefon Yasasının Bir Haddesinin Değiştirilmesi ve bu Yasaya Bazı Ek ve Geçici Maddeler Eklenmesine Dair 4000 s. Yasanın 1. maddesinde, posta ve telgraf tesis ve işletmesine ait hizmetlerin T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğünce, telekomünikasyon hizmetlerinin ise Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi tarafından yürütüleceği, aynı kanunun geçici 3. maddesinde ise, 406 s. Yasa ile sair Kanunlarda Türkiye Cumhuriyeti Posta, Telgraf ve Telefon İşletmesi Genel Müdürlüğüne yapılan atıfların, hizmet alanları itibariyle Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi veya Türkiye Cumhuriyeti Posta İşletmesi Genel Müdürlüğüne (P.İ.) yapılmış sayılacağının hükme bağlandığı, bu hükümler karşısında Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketinin özel bir şirket olmadığı, kamu-özel ayırımının yapılmadığı, 4000 s. Kanun ile kurulan kamu iktisadi kuruluş olduğunun anlaşıldığı, bu halde davacı şirket tarafından yapılan reklamdan dolayı davacı şirketten ilan ve reklam vergisi istenmesinin kanuni olmadığı gerekçesi ile kabul ederek uyuşmazlık konusu vergi ve cezayı terkin eden Ankara 3. Vergi Mahkemesinin 7.10.1997 gün ve 1997/1156 s. kararının; davacı şirketin özel bir şirket olduğu, ilan ve reklam vergisinden muaf tutulamayacağı iddiaları ile bozulması isteminden ibarettir.
Savunmanın Özeti: Cevap verilmemiştir.
Savcı Necati Kocabaş''ın Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen sebeplerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve kanuni nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir -nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan sebeple temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi Yaşar Uğurlu''nun Düşüncesi: İleri sürülen iddialar usule ve hukuka uygun vergi mahkemesi kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından temyiz isteminin reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Temyiz edilen Ankara 3. Vergi Mahkemesinin 7.10.1997 gün ve 1997/1156 s. kararında, 2577 s. İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisinin bulunmadığı anlaşıldığından temyiz isteminin reddine, anılan mahkeme kararının onanmasına,
13.4.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.
Kaynak: DKD. Sayı 102 s: 561
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA