www.mevzuattakip.com.tr



Trafikle İlgili Görevler


Bu Genelge; trafik düzeni ile ilgili olarak büyükşehir belediye başkanlıklarına geniş görev ve yetkiler verilmiş olup, büyükşehir sınırları dahilinde il trafik komisyonu yetkilerinin ulaşım koordinasyon merkezi tarafından kullanılacağı ve ilgili kanunlara aykırı olan hükümlerinin uygulanmayacağına dair de düzenleme yapılmasına ilişkindir.


T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

13.12.2004

Sayı: B050MAH0650002/82051(50-51)-04                                                                      

Konu: Trafikle ilgili görevler


 2004/153

………………... VALİLİĞİNE

 

İlgi: a) 8.9.2004 tarihli ve B050MAH0650002(50-51)/81392 2004/134 sayılı genelgemiz.

b) Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğünün 28.10.2004 tarihli ve B.05.1.EGM.4.06.00.41.11 İL Trf.Kom.R-730-299730 sayılı yazısı.

c) Erzurum Valiliği Emniyet Müdürlüğünün 9.11.2004 tarihli ve B.05.1.EGM.4.25.00.08.01-64032/2004-24230 sayılı yazısı.

d) Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinin 30.11.2004 tarihli ve 81-106/3779 sayılı yazısı.

Bilindiği gibi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 23.7.2004 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte büyükşehir belediyelerine trafikle ilgili olarak görevler verilmiştir. Bakanlığımıza ilgili kurum ve kuruluşlardan bir takım başvurular yapıldığından, konu hakkında ilgi (a) genelge yapılmıştı.

Ancak, anılan genelgemizden sonra da Bakanlığımıza başvurularak, 5216 sayılı Kanunla il trafik komisyonunun görev ve yetkilerinin ulaşım koordinasyon merkezine devredilmesinden dolayı, 2918 sayılı Kanun uyarınca gerçek ve tüzel kişiler ile resmi ve özel kurum ve kuruluşlara ait otopark olmaya müsait boş alan, arazi ve arsaların geçici otopark yeri olarak ilan etmek ve bunların sahiplerine veya üçüncü kişilere işletilmesi için izin verme yetkisinin il trafik komisyonuna ait olduğundan bahisle,

1- Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin, herhangi bir yerde otopark işletmeciliği yapmak için izin verilmesini talep etmeleri halinde,

2- Bulvar, cadde ve sokak üzerine; kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin, resmi ve özel araçları için park yeri verilmesini veya park yasağı getirilmesini talep etmeleri halinde,

3- Bulvar, cadde ve sokaktaki trafik düzeni ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin tek yön veya çift yön çalıştırılmasını talep etmeleri halinde,

4- Bulvar, cadde ve sokak üzerine, alt yapı çalışmaları ile ilgili yaya alt ve üst geçitler ile köprülü kavşak ve sinyalize sistemi talep edilmesi halinde,

Bu taleplerin il trafik komisyonu mu, yoksa ulaşım koordinasyon merkezi kararı ile mi yapılacağı konularında görüş istenmektedir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi, “Büyükşehir ulaşım ana plânını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini plânlamak ve koordinasyonu sağlamak; kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.”,

(l) bendi, “Yolcu ve yük terminalleri, kapalı ve açık otoparklar yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek veya ruhsat vermek.”,

(p) bendi, “Büyükşehir içindeki toplu taşıma hizmetlerini yürütmek ve bu amaçla gerekli tesisleri kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek, büyükşehir sınırları içindeki kara ve denizde taksi ve servis araçları dahil toplu taşıma araçlarına ruhsat vermek.”,

9 uncu maddesi; “Büyükşehir içindeki kara, deniz, su, göl ve demiryolu üzerinde her türlü taşımacılık hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesi amacıyla, büyükşehir belediye başkanı ya da görevlendirdiği kişinin başkanlığında, yönetmelikle belirlenecek kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılacağı ulaşım koordinasyon merkezi kurulur. Büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediye başkanları kendi belediyesini ilgilendiren konuların görüşülmesinde koordinasyon merkezlerine üye olarak katılırlar. Ulaşım koordinasyon merkezi toplantılarına ayrıca gündemdeki konularla ilgili kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının (oda üst kuruluşu bulunan yerlerde üst kuruluşun) temsilcileri de davet edilerek görüşleri alınır.

Bu Kanun ile büyükşehir belediyesine verilen trafik hizmetlerini plânlama, koordinasyon ve güzergâh belirlemesi ile taksi, dolmuş ve servis araçlarının durak ve araç park yerleri ile sayısının tespitine ilişkin yetkiler ile büyükşehir sınırları dahilinde il trafik komisyonunun yetkileri ulaşım koordinasyon merkezi tarafından kullanılır.

Ulaşım koordinasyon merkezi kararları, büyükşehir belediye başkanının onayı ile yürürlüğe girer.

Ulaşım koordinasyon merkezi tarafından toplu taşıma ile ilgili alınan kararlar, belediyeler ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgililer için bağlayıcıdır.

Koordinasyon merkezinin çalışma esas ve usulleri ile bu kurullara katılacak kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Büyükşehir belediyelerine bu Kanun ile verilen görev ve yetkilerin uygulanmasında, 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun bu Kanuna aykırı hükümleri uygulanmaz.”

Hükümlerini taşımaktadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerinde görüldüğü üzere, trafik düzeni ile ilgili olarak büyükşehir belediye başkanlıklarına geniş görev ve yetkiler verilmiş olup, büyükşehir sınırları dahilinde il trafik komisyonu yetkilerinin ulaşım koordinasyon merkezi tarafından kullanılacağı ve 2918 sayılı Trafik Kanununun 5216 sayılı Kanuna aykırı olan hükümlerinin uygulanmayacağına dair de düzenleme yapılmıştır.

Bu bakımdan; kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere, herhangi bir yerde otopark işletmeciliği yapmak için izin verilmesi, bulvar, cadde ve sokak üzerine; kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerin, resmi ve özel araçları için park yeri verilmesi veya park yasağı getirilmesi, buraların trafik düzeni gereğince tek yön veya çift yön çalıştırılması, keza buralardaki alt yapı çalışmaları ile ilgili yaya alt ve üst geçitler ile köprülü kavşak ve sinyalize sistemi taleplerinin ulaşım koordinasyon merkezi kararı ile yerine getirileceği değerlendirilmektedir.

Bu husustaki Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinin ilgi (d) yazısı da aynı yöndedir.

Bilgilerinizi ve konu hakkında, İliniz Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Emniyet Müdürlüğüne bilgi verilmesini rica ederim.

 

Zekeriya ŞARBAK

Bakan a.

Müsteşar Yardımcısı V.

Gereği : Bilgi :

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Müsteşar Yardımcıları

Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Merkez Birimleri

Gaziantep, İzmir, İstanbul, Kontrolörler Başkanlığı

Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Emniyet Genel Müdürlüğü

Samsun ve Sakarya Valiliklerine

 

 

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Emniyet Genel Müdürlüğü

SAYI : B.05.1.EGM.0.11.04.05.2004/727-217309                                                     08.12.2004

KONU : Kanun değişikliği

2004/152

01.12.2004 tarih ve 25657 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5259 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun uyarınca, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri belediye ve mücavir alan sınırları içinde yetkili belediyeler, bu alanların dışında ise il özel idareleri tarafından ruhsatlandırılacaktır.

Bu itibarla;

1- 5259 Sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 01.12.2004 tarihi itibariyle umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için açma ve çalışma ruhsat müracaatları, bu Kanunun yetki verdiği idarelere (belediye ve il özel idareleri) yapılacaktır.

2- 5259 Sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce müracaatları alınan ve işlemleri devam eden veya onay aşamasındaki ruhsat talep dosyaları dizi pusulaları ile birlikte 5259 sayılı Kanunun ruhsat vermeye yetkilendirdiği idarelere teslim edilecektir. Dosyalardaki belgeler geçerli sayılarak, yeniden aynı belgeler belediye ve il özel idarelerince istenmeyecektir.

3- Yetkili idarelere teslim edilen dosyalarla ilgili olarak sonradan gelecek evrak ve cevabi yazılar aynı idarelere gönderilecektir.

4- Müracaat sahiplerine işlem dosyalarının ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edildiği ve işlemlerini takip etmesi için nereye müracaat etmesi gerektiği yazılı olarak bildirilecektir.

5- 5229 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce mülki amirliklerce ruhsatlandırılmış umuma açık istirahat ve eğlence yerlerine ilişkin ruhsatların birer sureti alındıktan sonra, dosyaları dizi pusulaları ile birlikte 1 Mart 2005 tarihine kadar ruhsat vermeye yetkili idareye teslim edilecektir.

6- Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri açılırken, içkili yer bölgesi kapsamında bulunup bulunmadığı ve mevzuatta belirtilen mesafe şartına uyup uymadığı hususlarının tespiti ruhsat vermeye yetkili idarelerce yapılacaktır.

7- 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu hükümleri gereğince umuma açık istirahat ve eğlence yerleri genel güvenlik ve asayiş yönünden genel kolluk tarafından denetlenecektir.

8- İzin almadan açıldığı tespit edilen umuma açık istirahat ve eğlence yerleri yetkili belediye veya il özel idaresi tarafından kapatılacaktır.

9- Mevcut içkili yer bölgesi karar ve krokilerinin birer örneği ruhsat vermeye yetkili idarelere gönderilecektir.

10- Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin bulunacağı alanların tespiti ve bu yerlerin ruhsatlandırılmasında uygulanacak usul ve esaslarla ilgili yönetmelik yayımlanıncaya kadar, 30.12.1999 tarih ve 23922 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 99/13681 Karar Sayılı Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmeliğin 5259 sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilecektir.

11- Bu Kanunun uygulamasına yönelik olarak yapılan tüm iş ve iş lemlerin denetimi hakkında valilere 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümlerine göre verilmiş yetkiler saklıdır.

Bilgilerini ve gereğinin buna göre yapılarak, genelgenin ilgili tüm birimlere (belediye ve il özel idareleri dahil) gönderilmesi, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle arz ve rica ederim.

Sebati BUYURAN

Bakan a.

Müsteşar Yardımcısı

Dağıtım :

Gereği : Bilgi :

81 İl Valiliğine Jandarma Genel Kom.lığına

Bakanlık Müsteşar Yardımcılarına

Bakanlık Teftiş Kurulu Bşk.lığına

Bakanlık Hukuk Müşavirliğine

Bakanlık APK Başkanlığına

Mahalli İdareler Gnl.Md.lüğüne

EGM Teftiş Kurulu Bşk.lığına

EGM Hukuk Müşavirliğine

EGM APK Dairesi Başkanlığına


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA