T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI: B.07.0.GEL.0.66/6627-23
KONU:
............... BAKANLIĞI
................. Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti tarafından Bakanlığımıza gönderilen 18.09.2003 tarihli yazı ve konu hakkında .............. Büyükşehir Belediye Başkanlığından alınan 13.11.2003 gün ve 06.BBB.19.0.2.Ks3/1920 sayılı yazı ve ekinin bir örneği ilişikte gönderilmiş olup, konu ile ilgili Bakanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.
Söz konusu yazıda, sigorta hususunda devamlılık arz eden müşterilere sigorta bitiş tarihinden itibaren yeniden poliçe düzenlendiği, düzenlenen poliçelere istinaden sigortasını devam ettirenlere makbuz kesilerek primlerin tahsil edildiği, sigorta işlemlerini devam ettirmeyenlere veya bir başka sigorta acentasına sigorta işlemlerini yaptıranlara ait poliçelerin iptal edildiği ve prim tahsil edilmediği ancak, ........... Büyükşehir Belediyesince iptal edilen ve prim tahsil edilmeyen poliçeler için de yangın sigortası vergisi talep edildiği ve herhangi bir dönem içinde tahsil edilemeyen primlerden dolayı genel tahakkuktan düşümü yapılarak düzenlenen beyannamelerdeki düşüm işlemini kabul edilmediği belirtilerek, konu hakkında Bakanlığımız görüşü talep edilmektedir. Yazıda ayrıca, tarh ve tahakkuk ettirilmeyen yangın sigorta vergisinde zaman aşımı süresi sorulmaktadır.
Bilindiği gibi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun yangın sigortası vergisinin konusunu belirleyen 40 ıncı maddesinde,"Belediye sınırları ve mücavir alanlar içindeki menkul ve gayrimenkul mallar için yapılan yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler yangın sigortası vergisine tabidir." denilmektedir.
Ayrıca, anılan Kanunun 42 nci maddesinde de; "Yangın sigortası vergisinin matrahı, yapılan sigorta muameleleri dolayısıyla alınan primler tutarıdır.
Sigorta şirketleri vergilendirme dönemi içinde iptal edilen yangın sigorta muamelelerine ait primleri, iptalin vukubulduğu döneme ait matrahtan indirebilirler " hükmü yer almaktadır.
Bu hükme göre, sigorta şirketlerinin bir aylık vergilendirme dönemi içinde iptal olunan sigorta muamelelerine ait meblağların o ay beyannamesinde gösterilen vergi matrahından indirilmesi gerekmektedir.
Ancak, 2464 sayılı Kanunun yangın sigortası ile ilgili maddelerinde vergilendirme döneminden sonra iptal edilen yangın sigorta primlerine ait verginin iade edileceğine dair bir hüküm de mevcut değildir.
Bu sebeple, sigorta şirketlerinin önceki aylarda yaptıkları bir sigorta muamelesine ilişkin olarak aldıkları primleri, sigorta muamelelerinin daha sonraki bir ayda iptalinden dolayı iptal edilen aydaki yangın sigortası vergisi matrahından indirmeleri anılan Kanunun 42 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hükme aykırı olacaktır.
Diğer taraftan, yukarıda yer alan hükümlere göre, yangın sigortaları dolayısıyla alınan primler, verginin matrahını oluşturmaktadır. Dolayısıyla dönem içinde alınmayan bir primin beyan edilmesi ve bu prim üzerinden bir verginin de ödenmesi söz konusu değildir.
Bu nedenle, sigorta şirketlerinin devamlılık arz eden müşterileri adına düzenlenen poliçelerin, sigortalılarca sigorta işlemlerini devam ettirmemeleri veya bir başka sigorta acentasına sigorta işlemlerini yaptırmaları nedeniyle sigorta işleminin gerçekleşmemesi halinde, sadece sigorta şirketlerince düzenlenmiş sigorta poliçesine dayanılarak alınmış ve beyan edilmiş bir sigorta priminden bahsedilemeyeceğinden, alınmamış primlerin genel tahakkuktan düşürülmesi gibi bir işlemden de söz etmek mümkün değildir. Ancak tahsil edilmediği halde, tahsil edilmiş primler arasında gösterilmiş bir primin beyanı söz konusu ise bu primlerle ilgili olarak gerekli düzeltme işleminin yapılacağı tabiidir.
Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 114 üncü maddesinin göre, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takibeden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliği edilmeyen yangın sigorta vergisinin zamanaşımına uğraması gerekir.
Bilgi edinilmesini, konu ile ilgili Bakanlıkları görüşünün belirlenerek gerekli duyurunun yapılmasını ve sonucundan Bakanlığımıza da bilgi verilmesini arz ederim.
Bakan a.
Yorumlar