Su ve Kanalizasyon İdarelerinin Yetki Alanındaki Çevre Temizlik Vergisi Tahsilatı

  • Mevzuat Tarihi12.03.2004
  • KurumGelir İdaresi Başkanlığı

Bu Görüş, büyükşehir belediyelerindeki su ve kanalizasyon idarelerinin konutlara ait çevre ve temizlik vergilerini tahsil etmeleri hususunda verilmiştir.

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI: B.07.0.GEL.0.66/6601-668/10385

KONU:­

 

................. VALİLİĞİNE

İLGİ:21.01.2004 gün ve B.07.DEF.041.11.190-I-I/462 sayılı yazınız

Söz konusu yazınız ve eki incelenmiş olup, konu ile ilgili Bakanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

Bilindiği gibi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 5035 sayılı Kanunla değişen  mükerrer 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, "Konutlara ait çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 100.000TL. olarak hesaplanır." denilmekte ve yedinci fıkrasında ise, "Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle hesaplanan çevre temizlik vergisi, su faturasında ayrıca gösterilmek suretiyle tahakkuk etmiş sayılır. Bu suretle tahakkuk eden vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil edilir. Su ve kanalizasyon hizmetleri ayrı bir kanunla düzenlenmiş bulunan büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlardaki çevre temizlik vergisi ise 20/11/1981 tarihli ve 2560 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulan su ve kanalizasyon idarelerince tahsil edilir." hükmü yer almaktadır.

Söz konusu maddenin dokuzuncu fıkrasında da, "Su ve kanalizasyon idareleri büyük şehir dahilindeki her ilçe veya ilk kademe belediyesinin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan konutlara ilişkin olarak tahsil ettiği çevre temizlik vergisi ile bu verginin süresinde ödenmemesi nedeniyle tahsil ettiği gecikme zammının yüzde seksenini tahsilatı takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar bir bildirim ile ilgili belediyeye bildirerek aynı süre içinde öder. Tahsil edilen vergi ve gecikme zammının yüzde yirmisini ise münhasıran çöp imha tesislerinin kuruluş ve işletmelerinde kullanılmak üzere büyük şehir belediyesinin hesabına tahsilatı takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar aktarır. Büyük şehir belediye sınırları içinde bulunan belediyelerin kendileri tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisinin yüzde yirmisi aynı esaslar çerçevesinde büyük şehir belediyelerine aktarılır." hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Kanunun 98 inci maddesi ile de; bu Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, bu Kanuna göre alınacak vergi, harç ve katılma payları hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ve bunların ek ve tadilleri hükümlerinin  uygulanacağı hüküm altına alınmış bulunmaktadır.

Ayrıca, 10.01.2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 30 Seri Nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinin IV bölümünün 2 nci maddesinin (a) fıkrası ile VI bölümünün birinci fıkrasında  konu hakkında gerekli açıklamalar yapılmış bulunmaktadır

Diğer taraftan, 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 5 inci madde ile bu Kanunun diğer büyükşehir belediyelerinde de uygulanacağı hükme bağlanmış olup, anılan Kanunun 26 ncı maddesinde de, "Bu Kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrası gereğince Bakanlar Kurulu Kararı ile su ve kanalizasyon işleri İSKİ'ye verilecek belediye ve köyler ile yakın çevresindeki belediye ve köylerin İstanbul Belediyesine bağlanmaları halinde bu belediye ve köylerin mevcut su, kanalizasyon tesisleri ve bunlarla ilgili taşınır ve taşınmaz malları, hak ve borçları ve personeli tüm özlük hakları ile birlikte bir protokolle İSKİ'ye devredilir." denilmektedir.

Buna göre, ................ Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında olmakla birlikte 2560 sayılı Yasa'nın 26 ncı maddesi gereğince Dilovası, Çayırova, Hereke, Körfez ve benzeri belediyelerin su ve kanalizasyon hizmetlerinin İSU Genel Müdürlüğüne devredilmesi nedeniyle , söz konusu belediyelerin sınırları ve mücavir alanları içinde bulunan konutların çevre temizlik vergisinin İSU Genel Müdürlüğünce tahsil edilmesi gerekir. Adı geçen belediyelerin büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanları dışında olması nedeniyle, söz konusu Müdürlük tarafından tahsil edilen vergi ve gecikme zammı toplamının yüzde yirmisinin  büyükşehir belediyesine aktarılmadan, tahsilatı takip eden ayın 20 nci günü akşamına kadar bir bildirim ile ilgili belediyeye bildirilmesi ve aynı süre içinde ödenmesi, verginin tahsilatında da 2464 sayılı Kanunun 98 inci maddesine göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica  ederim.

                                                                                                                     Bakan a.


İlgili Kanun:

Büyükşehir Belediyesi Kanunu


Yorumlar