T.C.
DANIŞTAY
9. Daire
Esas : 1997/4038
Karar: 1998/3067
Tarih : 15.09.1998
ÖZET: Belediye Gelirleri Yasasının 20/3. fıkrası ile aynı yasanın 21. maddesinin 1-4 bendinin birlikte değerlendirilmesinden stadyumun biletle girilen yerler arasında olduğu, olayda... stadyumunda verilen konsere panço ambalajları karşılığında satılan biletle girildiği anlaşıldığından ve bu halde bu konserden elde edilen hasılat üzerinde eğlence vergisi alınması gerektiğinden tarh edilen vergide yasaya aykırılık bulunmamaktadır.
(2464 sayılı BGK. m. 17, 18, 20, 21)
KARAR METNİ:
Temyiz İsteminde Bulunan : ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Vekili: Av. ...
Karşı Taraf : ... Organizasyon Filimcilik San. ve Tic. Ltd. Şti.
Vekili: ...
İstemin Özeti: Konser organizasyonu yapan yükümlü şirketin biletlerinden elde ettiği hâsılat üzerinden eğlence vergisi ödemediğinin tespit edilmesi üzerine tarhedilen eğlence vergisinin: dosyada mevcut belgelerin incelenmesinden... Sponsorluğunda... Uluslararası organizasyon San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından aralarında yapılan reklam sözleşmesi uyarınca... Stadyumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü... İl Başkanlığından kiralanarak vilayet ve emniyet müdürlüğünden gerekli müsaade alınmak suretiyle 30 Ağustos 1995 günü pop müziği Sanatçısı... tarafından verilen konsere ücret karşılığı biletle girilmediği, biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yeri olarak faaliyet gösterilmeyen yerlerden olan Stadyumda verilen konsere giriş davetiyelerinin (bedeli 60.000 TL olan 4 numaralıdan 2 adet 30.000 TL olan 2 numaralıdan yada 2. no.lu pançodan 5 adet olmak üzere toplam bedeli) 150.000.- TL. olan panço ambalajları karşılığında dağıtıldığı, panço ambalajları haricinde bir bedel alınmadığı, konserin... Gıda tarafından üretilip satışı yapılan ve içinde mısır cipsi bulunan ticari ismi panço adı ile anılan gıda maddesinin satışını artırmak veya stoklarını eritmek amacıyla düzenlendiği, dolayısıyla davalı belediye eğlence vergisinin matrahı olarak alınan 150.000 TL bedel konsere giriş için verilen davetiyenin bedeli değil, panço isimli gıda maddesinin satışında elde edilen bir gelir olduğunun anlaşıldığı, bu halde davalı belediye meclisince biletle girilmesi zorunlu olmayan yerlerden olan stadyum ve benzeri yerlerde verilecek konserler için günlük olarak taktir edilmiş eğlence vergisi var ise taktir edilen miktar kadar eğlence vergisi tarh ve tahakkuk ettirilmesi gerekirken konsere giriş için getirilen ve pançoların piyasada satış bedelleri davalı belediyece konsere giriş bedeli gibi yorumlanarak elde edilen (150.000 x 20.000 kişi) 3.000.000.000 TL hasılat yerinden %10 nispetinde tahakkuk ettirilen 300.000.000.-Lira eğlence vergisinde kanuna uyarlık görülmediği gerekçesiyle kabul ederek eğlence vergisini kaldıran Samsun Vergi Mahkemesinin 13.3.1997 gün ve K:1997/61 s. kararının; belediyece, 2464 s. Kanunun 17. maddesi ile eğlence olayının değil, eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin vergilendirildiği konserin halka açık bir konser olmadığı, öte yandan konserin stadyumda yapılması durumunda eğlence vergisi kapsamı dışında sayılacağına ait bir düzenleme bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti: Cevap verilmemiştir.
Savcı işin Esen''in Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen sebeplerden hiçbirisine uymayıp vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve kanuni nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemiştir.
Açıklanan sebeple temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
Tetkik Hakimi Erkan Yılmaz''ın Düşüncesi: 2464 s. kanunun 17. maddesiyle belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde yer alan eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu, 18. maddesinde verginin mükellefinin eğlence yerleri işleten gerçek veya tüzel kişiler olduğunu belirtildiği, 20. maddesinin 3. fıkrasında ise, verginin matrahının biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için belediye meclislerince takdir edilecek miktar olduğu hüküm altına alınmıştır.
Dosyanın incelenmesinden, ... Organizasyon Filimcilik San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından eğlence vergisine konu konserin... Stadyumunda gerçekleştirildiği, giriş davetiyelerinin 150.000 TL olan panço ambalajları karşılığında satıldığı, stadyuma davetiyesiz hiç kimsenin alınmadığı anlaşılmıştır.
Bu halde eğlence vergisine konu konseri gerçekleştiren yükümlü şirket olduğuna göre dava konusu verginin ödenmesinin de yükümlü şirkete ilişkin olması gerekeceği, halka açık bir konser olmadığından biletsiz hiç kimsenin konsere alınmadığı ve biletlerin 150.000 TL. olan panço ambalajları karşılığında satıldığı, kaldı ki stadyum 2464 s. kanunun 20/3. fıkrasında sayılan biletle girilmesi zorunlu olmayan yerler arasında olmadığından tarh edilen eğlence vergisinde kanuni isabetsizlik görülmemiştir.
Açıklanan sebeplerle belediye temyiz isteminin kabulü ile mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince işin gereği görüşüldü:
Uyuşmazlık, ... Stadyumunda verilen konserden elde edilen hâsılat üzerinden eğlence vergisinin ödenmediğinin tespit edilmesi üzerine yükümlü şirket adına tarh edilen eğlence vergisini kaldıran vergi mahkemesi kararının bozulmasına ait bulunmaktadır.
2464 s. Belediye Çelerleri Yasanın 20. maddesinin 3. fıkrasında verginin matrahının biletle girilmesi zorunlu olmayan bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare, dansing, bilardo ve masa futbolu salonları gibi eğlence yerlerinde işin mahiyetine göre çalışılan her gün için, belediye meclislerince takdir edilecek miktar olduğu, aynı Yasanın 21. maddesinin 1-4 bendinde ise biletle girilen spor müsabakaları, at yarışları ve konserlerden %10 nispetinde eğlence vergisi alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Madde hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden stadyumun biletle girilen yerler arasında olduğu anlaşılmaktadır.
Dosyanın incelenmesinden, ... Stadyumunda verilen konserin halka açık bir konser olmadığı, biletsiz hiç kimsenin konsere alınmadığı ve biletlerin 150.000 TL olan panço ambalajlan karşılığında satıldığı görülmektedir.
Bu durumda, biletle girilen yerler arasında olan stadyumda verilen konserden elde edilen hâsılat üzerinden %10 nisbetinde eğlence vergisi alınması gerektiğinden davalı idarece elde edilen hâsılat üzerinden tarh edilen eğlence vergisinde kanuna aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan sebeplerle Belediye temyiz isteminin kabulü ile Samsun Vergi Mahkemesinin 13.3.1997 gün ve 1997/61 s. kararının bozulmasına dosyanın anılan mahkemeye gönderilmesine,
15.9.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.
Kaynak: DKD. Sayı 99 s : 424
Yorumlar