![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
Bu Genelge; somut olmayan kültürel miras konusunda gerçekleştirilen etkinlik, proje, yarışma, sergi, konferans/sempozyum, görsel ve yazılı yayın, festival gibi çalışmalara ait bilgilerin doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesinin sağlanması hususuna ilişkindir.
T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
12.04.2012
Sayı: B.05.0.MAH.0.04.00.00-258-10339
Konu: Somut Olmayan Kültürel Miras
…………………VALİLİĞİNE
İlgi: Kültür ve Turizm Bakanlığının 05.04.2012 tarih ve 75290 sayılı yazısı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) 17 Ekim 2003 tarihinde Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini kabul etmiştir. Anılan Sözleşme'de somut olmayan kültürel miras; "toplulukların, grupların ve kimi durumda bireylerin, kültürel mirasların bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar" biçiminde tanımlanmıştır.
Bu çerçevede, iliniz özel idaresi ile iliniz dahilindeki belediyeler tarafından 2006-2012 yılları arasında somut olmayan kültürel miras konusunda gerçekleştirilen etkinlik, proje, yarışma, sergi, konferans/sempozyum, görsel ve yazılı yayın, festival gibi çalışmalara ait bilgilerin 30 Mayıs 2012 tarihine kadar doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne gönderilmesinin sağlanması hususunda,
Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.
Yavuz Selim KÖŞGER
Bakan a.
Genel Müdür
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü 05.04.2012 tarih ve B.16.0.AGM.0.10.04.00-372.04-75290 yazısı:
Dünyanın kültürel kaynaşmayı ve karşılıklı anlayışı geliştirme, kalıcı diyalog ve sürdürülebilir ortaklığı oluşturma yollarını aradığı son yıllarda, kültürel çeşitliliğin korunması ve desteklenmesini temel ilke olarak benimseyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) 17 Ekim 2003 tarihinde Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesini kabul etmiştir. Somut olmayan kültürel miras UNESCO tarafından; toplulukların, grupların ve kimi durumlarda bireylerin, kültürel mirasların bir parçası olarak tanımladıkları uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler ve bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar" biçiminde tanımlanmaktadır.
Ülkemizin 2006 yılında Sözleşmeye taraf olmasının ardından ülkemiz toprakları üzerinde bulunan somut olmayan kültürel miras unsurlarımıza ilişkin araştırma, saptama, koruma, yaşatma, arşivleme ve benzeri çalışmalar Sözleşmenin icra organı Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Ayrıca söz konusu sözleşme hükümleri kapsamında ekte detaylı bir biçimde yer alan Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri ve Yaşayan İnsan Hazineleri (YİH) Ulusal Sistemi çalışmaları sürdürülmektedir. UNESCO; somut olmayan kültürel mirası görünür kılmak, önemi konusunda farkındalığı arttırmak ve kültürel çeşitliliğe saygı çerçevesinde diyaloğu desteklemek amacıyla "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi" ilan etmektedir. Bu çerçevede 2008 yılından günümüze ülkemiz adına Bakanlığımızca UNESCO'ya sunulan "Meddahlık", "Mevlevi Sema Töreni", "Karagöz", Aşıklık Geleneği", "Nevruz", Kırkpınar Yağlı Gürel Festivali", "Semah", "Geleneksel Sohbet Toplantıları", ve "Tören Keşkeği Geleneği" temalı kültürel miras unsurlarımız söz konusu listeye yazdırılmıştır.
Taraf Devletler Sözleşmenin uygulanması kapsamında yasama, düzenleme faaliyetleri ile "insanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi"ne kayıt ettirilen miras unsurlarının güncel durumlarına ilişkin UNESCO'ya periyodik olarak rapor sunmak zorundadırlar.
Bu kapsamda ülkemizin hazırlayacağı periyodik rapora kaynak teşkil etmek üzere ekte detaylı bilgilerini bulabileceğiniz benzer somut olmayan kültürel miras konulu 2006-2012 yılları arasında gerçekleştirdiğiniz etkinlik, proje, yarışma, sergi, konferans/sempozyum, görsel ve basılı yayın, festival vb. çalışmalarınız hakkındaki bilgilerin en geç 30 Mayıs 2012 tarihine kadar Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğüne gönderilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.
Doç.Dr.Ahmet ARI
Bakan a.
Genel Müdür
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA