S.S.K. Prim Borçları Hakkında

  • Mevzuat Tarihi16.06.2004
  • KurumTeknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdür...

Bu Genelge, ilgili idarelerden yapı ruhsatı alınarak yapımına başlanan ve ruhsat ve eklerine uygun olarak inşa edildiği, kullanılmasında, fen bakımından sakınca bulunmadığı tespit edilen yapı ve tesislere yapı kullanma izin belgesi düzenlenmesine ilişkindir.

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü

ANKARA

16 HAZİRAN 2004

SAYI: B.09.0.TAU.0.15.00.00000096161-1425-6803                               

KONU: S.S.K. Prim Borçları Hakkında

GENELGE

2004/20

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA

Bilindiği gibi, İmar Kanununun 30. maddesinde hüküm altına alındığı üzere; ilgili idarelerden yapı ruhsatı alınarak yapımına başlanan ve ruhsat ve eklerine uygun olarak inşa edildiği, kullanılmasında, fen bakımından sakınca bulunmadığı tespit edilen yapı ve tesislere yapı kullanma izin belgesi düzenlenmektedir.

İmar Kanununda olmamasına rağmen, İçişleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarınca ortaklaşa hazırlanan 04.09.1992 tarih, 21335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan tebliğ uyarınca yapı maliklerinden, yapı kullanma izin belgesi talebinde bulunulduğunda S.S.K. ilişik kesme belgesi istenmekte idi.

Ancak, Danıştay 6. Dairesinin 17.06.2003 tarih, E:2002/1081, K:2003/4017 sayılı Kararı ile; 3194 sayılı İmar Kanununun 30. maddesinden söz edilerek, anılan Kanun hükümleri uyarınca yapı sahiplerinin başvurusu üzerine inşası biten yapıların ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin saptanması halinde yapı kullanma izninin verileceği, başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili idarece yanıt verilmediği takdirde yapının kullanılmasına izin verilmiş sayılacağı belirtilmiş olup, yapı kullanma izni verilebilmesi için başkaca herhangi bir koşul aranmadığı,

Dava konusu tebliğ hükmü ile tamamlanmış binalara yapı kullanma izin belgesi verilirken bu inşaat işyerlerinden dolayı iş verenin Sosyal Sigortalar Kurumuna prim borcu bulunmadığını kanıtlayan belgenin ibrazından sonra yapı kullanma izni verileceği öngörülmekteyse de 3194 sayılı İmar Kanununda yapı kullanma izni verilmesi için böyle bir koşul aranmadığından yasada yer almayan bir koşulun tebliğ hükmü ile getirilmesinin mümkün olmadığı,

Davalı idarelerce dava konusu tebliğ hükmü ile sigortasız işçi çalıştırılmasının önlenmesi ve çalışan işçilerin sosyal güvenliğinin sağlanmasının ve sigortasız işçi çalıştırmaktan kaynaklanan prim kaybının önlenmesinin amaçlandığı ileri sürülmekte ise de, belirtilen hususların davalı idarelerce ilgili kurum mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirileceğinin tabii olduğu belirtilmiş ve açıklanan nedenlerle dava konusu 04.09.1992 tarih, 21335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğin iptaline karar verilmiştir.

Bakanlığımıza yapılan başvurulardan, bazı idarelerin anılan Danıştay Kararından haberdar olmadığı, bu nedenle yapı sahiplerine iptal edilen tebliğ uyarınca uygulama yapılmaya devam edildiği anlaşılmaktadır.

Bu nedenle; söz konusu karar uyarınca ilgili idarelerce, yapı kullanma izin belgesi düzenlenirken, Sosyal Sigortalar Kanununun ilgili Müdürlüğünden alınmış prim borcu bulunmadığına dair belgenin aranması mümkün değildir.

Bilgilerinizi, gereğini ve genelgenin iliniz dahilindeki tüm Belediyelere, Organize Sanayi ve Serbest Bölge Müdürlüklerine duyurulmasını arz ederim.

Zeki ERGEZEN

Bakan

- İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA

- 81 İL VALİLİĞİNE


İlgili Kanun:

İmar Kanunu


Yorumlar