Mevzii İmar Planı

  • Mevzuat Tarihi09.02.2001
  • KurumBayındırlık ve İskan Bakanlığı

Bu Genelge, ilgili İdarelerce onanan mevzii imar planlarında Ortalama Hane Halkı Büyüklüğü rakamının belirtilmediği veya D.İ.E. mevcut nüfus tespitlerinin esas alınmadığı bunun da planlanan alanda yerleşecek nüfus miktarı ile oluşturulacak hane veya daire (bağımsız bölüm) sayısında dolayısıyla imar uygulamalarında tereddütlerin anlaşılmasına ilişkindir.

T.C.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

Teknik Araştırma Ve Uygulama Genel Müdürlüğü

Ankara

09.02.2001

SAYI: B.09.0.TAU.0.17.00.00.318/3009

KONU: Mevzii İmar Planı

3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca nazım ve uygulama imar planı onama işlemleri bu planlar üzerinde yapılacak değişikliklerle birlikte Belediye ve Mücavir Alan sınırları içinde Belediyeler dışında ise Valiliklerce yürütülmektedir.

Söz konusu Yasanın 8. maddesi gereği onanan imar planlarının birer nüshaları Bakanlığımıza gönderilmektedir.

Bakanlığımızca yapılan incelemelerde; ilgili İdarelerce onanan mevzii imar planlarında Ortalama Hane Halkı Büyüklüğü rakamının belirtilmediği veya D.İ.E. mevcut nüfus tespitlerinin esas alınmadığı bunun da planlanan alanda yerleşecek nüfus miktarı ile oluşturulacak hane veya daire (bağımsız bölüm) sayısında dolayısıyla imar uygulamalarında tereddütler oluşturduğu anlaşılmaktadır.

Ayrıca aynı yıl aynı yörede benzer büyüklükte kadastro parseller üzerinde yapılan ve aynı miktarda donatı (yeşil alan vs.) bırakılan çeşitli mevzii imar planlarında plan müellifleri tarafından farklı müstakbel ortalama hane halkı rakamlarına ulaşılmakta dolayısıyla elde edilen daire (hane) sayılarında farklılıklar oluşmaktadır.

Bakanlığımızca 02.09.1999 tarih ve 23804 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlanan İmar Planı Yapılması ve Değişikliklerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelikte Mevzii İmar Planı Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesi halinde, bu Yönetmeliğin plan yapım kurallarına uyulmak üzere yapımı mümkün olan, yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki, sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan, raporuyla bir bütün olan imar planıdır olarak tanımlanmıştır.

İlgili İdarelerce yapılacak mevzii imar planlarında ve uygulamalarında herhangi bir tereddüte mahal verilmemesi amacıyla Devlet İstatistik Enstitüsü ile görüşülerek;

Mevzii imar planları düzenlenirken yerleştirilecek müstakbel nüfusun hesaplanmasında plan müellifi tarafından esas alınan müstakbel ortalama hane büyüklüğü ve elde edilecek parsel sayısı ile bu parseller üzerinde yapılacak binaların kat ve daire (hane) sayılarının plan açıklama raporlarında mutlaka yer almasının temini ile,

Her yıl ve her il için ayrı olmak, üst ve alt sapma değerleri de belirlenmek suretiyle gelecekte yerleşecek nüfusun hesaplanmasında kullanılacak müstakbel hane halkı büyüklüklerinin tespit edilerek yapılacak imar planlarında kullanılmak üzere Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince duyurulması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Koray AYDIN

Bakan

DAĞITIM:

Valiliklere


İlgili Kanun:

İmar Kanunu


Yorumlar