T.C.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü
08.09.2004
SAYI: B050MAH0650002/81391 (50-51)-04
KONU: Kum ve çakıl ocakları
GENELGE
2004/133
................ VALİLİĞİNE
25.5.2004 tarihinde kabul edilen ve 5.6.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5177 sayılı Maden Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile, kum ve çakıl ocakları Maden Kanunu kapsamına alınarak, ruhsatlandırılması ve ihale işlemleri yeni esaslara bağlanmıştır.
Söz konusu Kanun, Taşocakları Nizamnamesini de yürürlükten kaldırmıştır.
Kanuna göre; 1 (a) Grubu Maden statüsüne alınan kum ve çakıl ocaklarına, il özel idareleri tarafından ihale yoluyla işletme ruhsatı verilecektir.
Bilindiği gibi, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre, çevresel etki değerlendirmesi uygulanacak projeler arasında Taşocakları Nizamnamesine göre 25 hektar ve üzerindeki alandan hammadde çıkarılması faaliyeti ile, çıkarılan hammaddenin her türlü işlemden geçirilmesi projelerinde 100 bin m3/yıl ve üzeri kapasitede olanlar için ÇED yaptırılması zorunlu bulunmaktadır.
Aynı Yönetmeliğin, Seçme Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler Listesine göre ise, Taşocakları Nizamnamesi uyarınca ÇED uygulanmayan hammadde çıkarılması işi ile çıkarılan bu hammaddelerin işleme sokulmasında 25.000 m3/yıl üzerindeki kapasiteye sahip tesisler seçme eleme kriterlerine tabi tutulacaktır.
Yukarıdaki mevzuat çerçevesinde, her ne kadar Taşocakları Nizamnamesi yürürlükten kalkmış ise de, yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar kum ve çakıl ocakları işletmeye açılmadan önce, ya ÇED ya da seçme eleme kriteri uygulaması gerektirmektedir. Bu çerçevede, açılacak ocaklar bakımından; ÇED gerektiren ocaklar için ÇED, gerektirmeyenler için ise seçme eleme kriteri uygulanacaktır.
Dolayısıyla, kum ve çakıl ocaklarının ruhsatlandırılmasında gereken prosedüre uyulması, çevre ve insan sağlığının korunmasında azami hassasiyetin gösterilmesi konusunda bilgi ve gereğini rica ederim.
Şahabettin HARPUT
Bakan a.
Müsteşar V.
Yorumlar