Köy Tüzel Kişiliğinin Ortaokul Yapılmak Amacıyla Kamulaştırma Yoluna Gidilebileceği

  • Mevzuat Tarihi08.12.1992
  • KurumDanıştay

Bu karar; köy tüzel kişiliğinin ortaokul yapılmak amacıyla kamulaştırma yoluna gidip gidemeyeceği hususuna ilişkindir.

T.C.

DANIŞTAY 

6. Daire

Esas : 1991/2799

Karar: 1992/4627

Tarih: 08.12.1992

ÖZET: Köy tüzel kişiliği ortaokul yapılmak amacıyla kamulaştırma yoluna gidilebilir.

(2942 sayılı Kamulaştırma K. m. 3) (442 sayılı Köy K. m. 13) (1739 sayılı METK. m. 22, 24)

KARAR METNİ:

Temyiz İsteminde Bulunan: ....... Köyü Tüzel Kişiliği

Karşı Taraf : ..............

İstemin Özeti : ....... 1. İdare Mahkemesinin 6.3.1991 günlü, E:1990/38, K:1991/430 s. kararının usul ve kanuna aykırı olduğu öne sürülerek bozulması istenilmektedir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Savcı O.D.''nin Düşüncesi: Kamulaştırmayla ilgili uyuşmazlık hakkında İdare Mahkemesi kararının, hatalı bulunduğu yolundaki iddialarla temyizen bozulması istenilmiş ise de;

2577 s. Kanunun 46. maddesi uyarınca İdare Mahkemelerinin nihai kararlarına karşı yapılan temyiz isteminde; öne sürülen hususlar, anılan Kanunun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen sebeplerden hiçbirisine uymadığından, İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve kanuni nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan sebeplerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince Tetkik Hakimi A.Y.''nin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

Dava, davacılara ilişkin ....... köyü, 866 parsel sayısında kayıtlı taşınmazın Ortaokul yapımı için kamulaştırılmasına ait ....... Köy İhtiyar Heyetinin 3.12.1989 günlü, 29 s. kararının iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince; 2942 s. Kanunun 3. maddesinde, İdarelerin kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları kamulaştırabileceklerinin öngörüldüğü, 442 s. Köy Yasasının 13. maddesinde köyün mecburi görevlerinin sayıldığı, anılan maddenin 15. fıkrasında ise mektep yapmak görevinin düzenlendiği, ancak bu kanunda belirtilen "Mektep" sözcüğünden Anayasada zorunlu olan ilköğretimle ilgili ilkokul olarak anlamak gerektiği, zorunlu olmayan Ortaokul ve Lise öğrenimi ile ilgili okul yapmak görevinin Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Özel İdarelerine ilişkin bulunduğundan davalı köy tüzel kişiliğince ortaokul yapmak amacıyla tesis edilen kamulaştırma işleminde yetki yönünden hukuka aykırılık olduğu gerekçesiyle işlemin iptal edilmesine karar erilmiş, bu karar davalı idarece temyiz edilmiştir.

Uyuşmazlık konusu olayda, 442 s. Köy Yasasının 13. maddesinin 15. fıkrasında, mektep yapmanın köyün mecburi görevleri arasında sayıldığı, anılan maddede sözü edilen "mektep" sözcüğünden anlaşılması gerekenin ise, günümüzün koşullan dikkate alınarak yorumlanmasının zorunlu olduğu, 1739 S. Milli Eğitim Temel Yasasının 2842 s. Kanunla değişik 22. maddesinde ilk öğretim tüm vatandaşlar için zorunlu kılındıktan sonra 24. maddesinde de "ilköğretim kurumları, beş senelik ilkokullar ile üç senelik ortaokullardan meydana gelir..." hükmüne yer verildiği, Milli Eğitim Bakanlığının ortaokul öğrenimini de kapsayacak biçimde sekiz senelik ilköğretim okullarını uygulamaya koyarak yaygınlaştırma çalışmaları yaptığı, ülkenin gelişimi açısından eğitimin önemi de dikkate alındığından, Anayasada düzenlenen zorunlu ilköğretimin yalnızca ilkokul değil de, çağın, koşullarına uygun olarak ortaokulu da kapsayacak biçimde anlaşılması gerektiği açıktır.

Bu durumda, köy tüzel kişiliği ortaokul yapılmak üzere gerekli taşınmazları kamulaştırabileceğinden, İdare Mahkemesince, açılan davanın reddine karar verilmesi gerekirken işlemin yetki yönünden iptalinde isabet görülmemiştir.

Açıklanan sebeplerle temyize konu ....... 1. İdare Mahkemesinin 6.3.1991 tarihli E:1990/38 K:1991/430 s. kararının bozulmasına, dosyanın adı geçen mahkemeye gönderilmesine,

8.12.1992 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


İlgili Kanun:

Kamulaştırma Kanunu


Yorumlar