Kasapların Aynı Yere Toplanmasına Ait Belediye Encümeni Kararı

  • Mevzuat Tarihi01.03.1990
  • KurumDanıştay

Bu karar; kasapların aynı yere toplanmasına ait Belediye Encümeni kararında kanuna aykırılık bulunup bulunmadığı hususuna ilişkindir.

T.C.

DANIŞTAY 

8. Daire

Esas: 1990/94

Karar: 1990/282

Tarih: 01.03.1990

ÖZET: Kasapların aynı yere toplanmasına ait Belediye Encümeni kararında kanuna aykırılık bulunmamaktadır.

(5393 sayılı Belediye K. m. 14, 34)

KARAR METNİ:

Temyiz İsteminde Bulunan : ............... Belediye Başkanlığı

Karşı Taraf : .........

İstemin Özeti: Kasapların aynı yerde toplanması ait 17.4.1989 tarihli Belediye Encümeni kararının iptali istemiyle açılan davada; dava konusu işlemi kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen İdare Mahkemesinin 15.11.1989 tarih ve E:1989/285, K:1989/830 s. kararının; ilçedeki kasapların kendilerine ayrılan yerde çalıştıklarını, dava konusu kararın dayanağı hal içerisinde kasaplara yer ayıran 25.4.1984 tarihli Belediye Encümeni kararına davacının bir itirazı olmadığı, kasapların bir araya toplanmasında halka daha sağlıklı uygun fiyatla temiz et satışı yapılmasının amaçlandığı öne sürülerek 2577 s. kanunun 49. maddesine göre temyizen incelenerek bozulması istemidir.

Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi: Güler Çiftçi

Danıştay Savcısı Belma Kösebalaban''ın Düşüncesi: Kasap esnafının bir araya toplattırılmasına ait Belediye Encümeni kararını iptal eden Eskişehir İdare Mahkemesi kararının, konu ile ilgili kararı, 1580 s. Kanunun 15. maddesinin 13 ve 58. fıkraları dikkate alınarak alındığı, bu yönde bir uygulamanın insan sağlığını yakından ilgilendiren et satışlarının denetimini kolaylaştıracağı, kaldı ki iptali istenen kararın daha önce Belediye Encümenince alınan, aynı konudaki başka bir kararına dayandığı, o tarihte bu karara itiraz etmeyen davacının bugün bu karara itiraz etmesinin anlaşılamadığı ileri sürülerek temyizen tetkiki istemidir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 s. idari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen sebeplerden hiçbirisine uymayıp İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve kanuni nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.

Açıklanan sebeplerle temyiz isteminin reddiyle İdare Mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü: Uyuşmazlık, kasapların bir araya toplanması yolundaki 17.4.1989 tarihli Belediye Encümeni kararının yasalara aykırı olup olmadığına ilişkindir.

Söz konusu karar şehrin çeşitli semtlerindeki kasapların her türlü denetiminin daha düzenli yapılması, kaçak ve hastalıklı et satışların önlenmesi amacıyla alınmıştır.

Beldenin ve belde halkının sağlık, esenlik ve huzurunu sağlamak ile düzeni korumak bu konuda gerekli denetimleri yapmak görevi 1580 s. Kanunun 15. maddesi ile belediyelere verilmiştir.

İnsan sağlığıyla çok sıkı ilişkili et satışlarında Belediyelerin yasayla verilmiş denetim görevlerini şehrin çeşitli semtlerinde bulunan esnaf için aynı yerdeki esnafa kıyasla daha sık yapamayacağı gibi düzenli de yapamayacağı kuşkusuzdur.

Ayrıca; et gibi korunması ve satılması sağlık ve veteriner koşullarına bağlı yenilecek şeylerin alım satımını belli yerlerde ve belediye denetiminde yapılabilmesi amacıyla söz konusu işyerlerinin bir yerde toplanmasında idari zorunluk olduğu gibi bunun çevre sağlığına daha uygun olacağı da açıktır.

Bu halde kasapların bir araya toplanmasına ait 17.4.1989 tarihli dava konusu işlemde kanuna aykırılık bulunmamaktadır.

Açıklanan sebeplerle Eskişehir İdare mahkemesinin 15.11.1989 tarih ve E:1989/281, K: 1989/830 s. kararının bozulmasına, dava dosyasındaki bilgi ve belgeler 2577 s. kanunun 49/2. maddesi uyarınca işin esası hakkında karar vermeye Yeterli olduğundan davanın reddine 1.3.1990 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

AZLIK OYU

İdare ve Vergi Mahkemeleri Tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 s. idari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

Eskişehir İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren başka bir neden de bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanması gerekeceği oyuyla karara katılmıyoruz.


İlgili Kanun:

Belediye Kanunu


Yorumlar