Kamu Yapıları Projelerine Uygunluk Verilmesi ve Onaylanması

  • Mevzuat Tarihi16.05.2003
  • KurumBayındırlık ve İskan Bakanlığı

Bu Genelge; kamu yapıları projelerine uygunluk verilmesi ve onaylanması sürecine ilişkindir.

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü

16.05.2003

Sayı: B.09.YİG.0.11.00.06/

Konu: Kamu Yapılan Projeleri

................ VALİLİĞİNE

(Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü)

İLGİ: 16 Ekim 1992 gün ve 2429 sayılı genelgemiz.

Bakanlığımız Teşkilat ve Görevleri Hakkında 180 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Bazı Hükümlerinde Değişiklik Yapılmasına Dair 209 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün görevlerini belirleyen 9. maddesinin (e) fıkrasında;

"Her türlü kuruluş, gerçek ve tüzel kişilerce kamu yararına yaptırılacak bina ve tesislerin, talep edildiği ve Bakanlıkça uygun görüldüğü takdirde, etüd, proje ve keşiflerini yapmak ve yaptırmak, onaylamak veya onaylanmasını sağlamak” hükmü yer almaktadır.

Bu nedenle genel bütçeye dahil bina ve tesisler ile talep edildiği ve Bakanlıkça uygun görüldüğü takdirde özel idareler, katma bütçeli idareler ve belediyelere ait bina ve tesisler, ayrıca tüzel kişiliğe haiz bulunan vakıf ve demeklerin, teknik kontrollüğünün Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince yapılmasını talep ettikleri kamu yararına yaptıracakları bina ve tesislerin projelerinin onaylanması veya düzenlenmesi de Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün görev alanına girmektedir.

Bakanlığımızca uzun yıllar süresince uygulamalardan elde edilen deneyimler sonucunda yurt çapında tüm kamu yapılarında benzer standardlann elde edilebilmesi için bazı prensipler geliştirilmiş olup, projelendirme ve inşaat aşamalarında da bunlara uyulması gerekmektedir.

Ülkemizin değişik yörelerinde yakın tarihlerde meydana gelen doğal afetler nedeniyle, yıkılan veya hasar gören yapılardaki tespitlerden; kontrollüğü ve denetimi Valiliklerince yapılan proje çalışmalarında, Bakanlığımız genel prensiplerine, yürürlükteki genelge, şartname ve yönetmeliklerine uyulmadığı anlaşılmıştır.

Bu itibarla; Bakanlığımız merkez teşkilatının bilgisi ve onayı dışında Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince inşaatları yürütülmekte olan bina ve tesislere ait tüm projeler ile bundan sonra inşaat kontrollükleri Valiliğinizce yürütülecek olan bina ve tesislere ait düzenlenen tüm projeler: (Vaziyet planı, plankote, 1/50 ölçekli mimari uygulama proje ve detayları. 1/50 ölçekli statik proje ve detayları, 1/50 ölçekli makina ve elektrik tesisatı proje ve detayları, zemin etüd raporları)

• Bakanlığımız proje ve vaziyet planı düzenlenmesi ile ilgili genelgelerine,

• Mimari Proje Düzenleme Esaslarına,

• İnşaat Mühendisliği Proje Düzenleme Esaslarına,

• Makina Mühendisliği Proje Düzenleme Esaslarına,

• Elektrik Mühendisliği Proje Düzenleme Esaslarına,

• Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliğine,

• Binalarda Isı Yalıtım Yönetmeliğine

• Otopark Yönetmeliğine

• Sığınak Yönetmeliğine

• Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğine,

• 572 Sayılı K.H.K. kapsamında özürlülerle ilgili genelgelerine.

• İlgili Türk Standartlarına,

uygun olarak tanzim edilmesini müteakip, öncelikle Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince tasdik edilecek, tapu, tahsis belgesi, imar planı, imar durumu, röperli kroki, yatırımcı kuruluştan alınan tasdikli ihtiyaç programı ile birlikte Bakanlığımız prensipleri dahilinde incelenmek üzere projeler ile birlikte eksiksiz olarak merkeze intikal ettirilecektir. Bakanlık uygun görüşünden sonra uygulamaya geçilecektir.

Ayrıca; yürürlükteki yeni yönetmeliklere göre tadil edilmiş projelerden farklı projelerin uygulanmaması bakımından iller arasında proje alışverişi yapılmaması, yeni başlayan işlerde son revizyonu ihtiva eden projelerin istenmesi ve bunun dışındaki ilinizdeki mevcut projelerin kullanılmaması hususlarında gereğini önemle rica ederim.

Sefer AKKAYA

Bakan A.

Genel Müdür


İlgili Kanun:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname


Yorumlar