İkamet Adresinin 5 Metre İlerisinden Açılmış Olan Bölünmüş Yol

  • Mevzuat Tarihi19.03.2019
  • KurumKamu Denetçiliği Kurumu

Bu Karar, ikamet adresinin 5 metre ilerisinde açılan bölünmüş yolun, mahalle sakinleri için tehlike teşkil etmesinden dolayı olumsuzlukların giderilmesine ilişkindir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU

(OMBUDSMANLIK)

SAYI : 7339-7339

BAŞVURU NO : 2018/15004

KARAR TARİHİ : 19/03/2019

TAVSİYE KARARI

BAŞVURAN :  

BAŞVURUYA KONU İDARE : 1- Karayolları 3.Bölge Müdürlüğü

                                            2- Akşehir Belediye Başkanlığı (Re’sen)

BAŞVURUNUN KONUSU : Şikâyetçi, ikamet adresinin 5 metre ilerisinden açılan bölünmüş yolun mahallenin geneli ve kendi ailesi için her an bir ölüm tehdidi teşkil ettiğini iddia ederek, şikayet konusu hakkında en kısa zamanda gereğinin yapılması talebinde bulunmaktadır.

BAŞVURU TARİHİ : 14/11/2018

1. Şikayetçi özetle, Konya ili Akşehir ilçesi Ortaköy Mahallesinde yaşadığını, yaşadığı mahallenin ve evinin 5 metre ilerisinden açılan bölünmüş yolun mahallenin geneli ve kendi ailesi için her an bir ölüm tehdidi teşkil ettiğini, ancak 2 yıldır bunu bir yetkiliye gösteremediğini, 3 çocuk babası olduğunu 2 çocuğunun her gün mahallenin giriş kavşağından bisikletle okula gitmek zorunda olduğunu ve bu esnada çocuklarının hata yapma ihtimali olduğunu, söz konusu yol açıldığında bir yıl içinde 5 can kaybı yaşandığını, maddi hasarlı kazaları saymadığını, Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruya ‘üst geçit yapıldı’ denildiğini ve konunun kapandığını, üst geçidin olduğunu ancak kullanılmadığını, çocuğunun okula bisikletle gitmek istediğini, babasının 73 yaşında olduğunu istese de mevcut üst geçidi kullanamadığını, köy yerindeki sosyal yapıların tamamının yolun karşısında olduğunu, 2 yıldır BİMER ve CİMER kanalıyla yaptığı başvurulardan sonuç alamadığını iddia ve ifade ederek, şikayet konusu hakkında en kısa zamanda gereğinin yapılması talebinde bulunmaktadır.

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

2.  Kurumumuzun 26/11/2018 tarih ve … sayılı bilgi-belge isteme yazısına istinaden;

2.1. Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü’nden alınan 11/12/2018 tarih … sayılı yazıda; “... tarafından TBMM Kamu Denetçiliği Kurumu’na (OMBUDSMANLIK) verilen şikâyet talebinde bahse konu olan kesim 695-03 K.K. Nolu Akşehir Yunak -4 Bl. Hd. Devlet Yolunda onaylı projemiz Km: 12+838’de bulunan Ortaköy Giriş Kavşağının olduğu kesimdir. Bu kesimde dönel kavşak projemiz mevcuttur. Ayrıca Km: 11+090’da Dönel Geri Dönüş Kavşağımız ve Km: 14+540’da Dönel Ortaköy Çıkış Kavşağımız bulunmaktadır. Ortaköy geçişindeki yol yapım çalışmaları onaylı projesine göre tamamlanmıştır.

2.1.1. Eve giriş ve çıkışları sağlamak için geçişler bu kavşakları ya da Belediye tarafından imar yolları açılıp kavşaklara bağlanması durumunda trafik güvenliğinin sağlanması açısından uygun olacaktır.

2.1.2. Konu ile ilgili olarak Kurumumuzca yapılması planlanan herhangi bir işlem bulunmamakta olup bu konu ile ilgili yazışmalar, bilgi ve belgeler ekte gönderilmektedir.”

2.2. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan alınan 28/12/2018 tarih … sayılı yazıda; “ İlgi yazınız ekinde gönderilen şikayet dilekçesinde belirtilen yer Belediyemiz teknik ekiplerince yerinde incelenmiştir. Şikayete konu olan bölünmüş yol, Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmış olup, sorumluluğu ise yine aynı kuruma aittir. Belediyemizin sorumluluğunda bulunmayan ve resmi yol ağında olmayan yollarla ilgili Belediyemizce yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Ayrıca şikayetçi 21.06.2017 tarih ve … sayılı başvuru ile Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) yapmış olduğu müracaat Belediyemiz tarafından değerlendirilmiş ve konunun Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olduğundan talebin ilgili Kuruma yapılması gerektiği hususunda 30.06.2017 tarihinde cevap verilmiştir.”

2.3. Akşehir Belediye Başkanlığı’ndan alınan 24/12/2018 tarih … sayılı yazıda; “İlgi yazınız incelenmiş olup talep ve şikayete konu olan yol Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü görev ve yetkisi kapsamında olduğundan belediyemizce yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır.” açıklamalarına yer verilmiştir.

III. İLGİLİ MEVZUAT

3. Anayasa’nın “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesi; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri inceler.” ,

4. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrası; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”,

5. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun “Karayolları Genel Müdürlüğünün görev ve yetkileri” başlıklı 7 nci maddesinde; “Karayolları Genel Müdürlüğünün bu Kanunla ilgili görev ve yetkileri şunlardır:

a) Yapım ve bakımdan sorumlu olduğu karayollarında can ve mal güvenliği yönünden gerekli düzenleme ve işaretlemeleri yaparak önlemleri almak ve aldırmak,

b) Tüm karayollarındaki işaretleme standartlarını tespit etmek, yayınlamak ve kontrol etmek,

d) Trafik ve araç tekniğine ait görüş bildirmek, karayolu güvenliğini ilgilendiren konulardaki projeleri incelemek ve onaylamak,

e) Yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayollarında, İçişleri Bakanlığının uygun görüşü alınmak suretiyle, yönetmelikte belirlenen hız sınırlarının üstünde veya altında hız sınırları belirlemek ve işaretlemek,

f) Trafik kazalarının oluş nedenlerine göre verileri hazırlamak ve karayollarında, gerekli önleyici teknik tedbirleri almak veya aldırmak,

g) Yapım ve bakımından sorumlu olduğu karayollarında trafik güvenliğini ilgilendiren kavşak, durak yeri, aydınlatma, yol dışı park yerleri ve benzeri tesisleri yapmak, yaptırmak veya diğer kuruluşlarca hazırlanan projeleri tetkik ve uygun olanları tasdik etmek,

h) Yetkili birimlerce veya trafik zabıtasınca tespit edilen trafik kaza analizi sonucu, altyapı ve yolun fiziki yapısı ile işaretlemeye dayalı kaza sebepleri göz önünde bulundurularak önerilen gerekli önlemleri almak veya aldırmak,

j) Trafik zabıtasının görev ve yetkileri saklı kalmak üzere Bu Kanunun 13,14,16,17,18,47/a ve 65 inci maddeleri hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında suç veya ceza tutanağı düzenlemek; 47 nci maddenin (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen kural ihlallerinin tespiti halinde, durumu bir tutanakla belirlemek ve gerekli işlemin yapılması için en yakın trafik kuruluşuna teslim etmek, 

k) Bu Kanunla ve bu Kanuna göre çıkarılmış olan yönetmeliklerle verilen diğer görevleri yapmaktır.”

6. 2918 sayılı Kanun'un “Belediye trafik birimleri, görev ve yetkileri” başlıklı 10 uncu maddesinde ; “Bu Kanunla belediyelere verilen görevler il ve ilçe trafik komisyonları ve mahalli trafik birimleri ile işbirliği yapılarak yürütülür.

a) Kuruluş

Her belediye başkanlığı bünyesinde, hizmet kapasitesi gözönünde tutularak İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek ölçülere ve genel hükümlere göre, belediye trafik şube müdürlüğü, şefliği veya memurluğu kurulur.

b) Görev ve yetkiler

1. Yapım ve bakımından sorumlu olduğu yolları trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmak,

2. Gerekli görülen kavşaklara ve yerlere trafik ışıklı işaretleri, işaret levhaları koymak ve yer işaretlemeleri yapmak,

3. Karayolu yapısında ve üzerinde yapılacak çalışmalarda gerekli tedbirleri almak, aldırmak ve denetlemek,

4. Karayolunda trafik için tehlike teşkil eden engelleri gece veya gündüze göre kolayca görülebilecek şekilde işaretlemek veya ortadan kaldırmak,

5. Yol yapısı veya işaretleme yetersizliği yüzünden trafik kazalarının vukubulduğu yerlerde, yetkililerce teklif edilen tedbirleri almak,

…”

7.  2918 sayılı Kanun'un "İl ve ilçe trafik komisyonları” başlıklı 12 nci maddesinde; “…

b) Görev ve yetkiler:

1. İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak,

2. Trafiğin düzenli bir şekilde akımını sağlamak bakımından alt yapı hizmetleri ile ilgili tedbirleri almak, trafikle ilgili sorunları çözümlemek, bütün ülkeyi ilgilendiren Trafik Güvenliği Yüksek Kurulunun müdahalesini gerektiren hususları İçişleri Bakanlığına iletmek.”

8. 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un “Görev ve yetkiler” başlıklı 4 üncü maddesinde; “ (1) Genel Müdürlüğün görev ve yetkileri şunlardır:

a) Otoyol, Devlet ve il yolları ağına giren karayolları güzergâhları ile bunların değişikliklerine ilişkin planları hazırlamak veya hazırlatmak.

b) Hazırlayacağı programlar uyarınca karayollarını yapmak, yaptırmak, emniyetle kullanılmalarını sağlayacak şekilde sürekli bakım altında bulundurmak, bakımını yaptırmak, onarmak, onarımını yaptırtmak, işletmek, işlettirmek.

c) Görev alanına giren karayolu ağlarının yapımı, bakımı, onarımı ve diğer hususlar hakkında teknik nitelik ve şartları tespit etmek veya ettirmek ve gerekli şartnameleri hazırlamak.

ç) Otoyollar ve bunların üzerinde bulunan bakım ve işletme tesisleri ile hizmet tesislerinin, diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarının yapımını ve/veya bakım ve onarımını ve/veya işletmesini yapmak veya yaptırmak ve denetlemek.

d) Karayollarının kullanılmasına, teknik emniyet ve korunmasına yönelik kurallar ile tüm karayollarındaki işaretleme standartlarını uluslararası uygulamaları da dikkate alarak tespit etmek, yayımlamak ve kontrol etmek.

e) Görev alanına giren karayollarında, uygun göreceği yol işaretlerini belirlemek, uygun yerlere koymak ve bu kapsama giren işleri yapmak veya yaptırmak.

f) Görev alanına giren işler için gerekli plan, harita, etüt ve proje işleri ile araştırma-geliştirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak.

g) Karayollarının yapım, bakım ve onarımı ile emniyetle işlemesi için gerekli olan garaj ve atölyeleri, makine ve malzeme ambarları ile depolarını, servis ve akaryakıt tesislerini, laboratuvarlarını, deneme istasyonlarını, dinlenme yerlerini, bakım ve trafik emniyetini sağlamaya yönelik bina ve lojmanları, alıcı-verici telsiz istasyonları ile gerekli haberleşme şebekelerini, Genel Müdürlüğün görevlerini daha verimli şekilde yerine getirmesine yönelik eğitim tesisleri ile sosyal tesisleri ve diğer bütün yan tesisleri hazırlayacağı ve hazırlatacağı plan ve projelere göre yapmak, yaptırmak, donatmak, işletmek veya işlettirmek, bakım ve onarımını yapmak veya yaptırmak, kiralamak.

ğ) Karayollarının temizliği, gereken bölümlerinde çevre düzenlemesi ve yol boyu ağaçlandırılması ile peyzaj hizmetlerini yapmak veya yaptırmak.

h)Tarihi köprülerin bakım ve onarımını yapmak veya yaptırmak.

ı) Bu Kanunla verilen görevlerin yapılabilmesi için lüzumlu her türlü araç-gereç, taşıt ve makineler ile donatımlarını, bunların işletilmesi ve onarılması için gerekli olan uygun malzemeyi seçmek, temin etmek, gerektiğinde imal etmek veya ettirmek, depolamak, onarmak, gerekli ambar, atölye ve tesisleri donatmak, işletmek veya işlettirmek.

i) Görev alanı içinde bulunan işlerin yapılması, trafik akışının emniyetle ve kolaylıkla sağlanması için gerekli her türlü araziyi, binalı ve binasız taşınmazları, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kamulaştırmak, satın almak, trampa yapmak, kiralamak ve gerekli hâllerde geçici olarak işgal etmek.

j) Otoyol, Devlet ve il yollarında karayolu sınır çizgisi içinde kalan uygun alanlar ile karayolu sınır çizgisi dışında Genel Müdürlüğe devir ve temlik edilmiş veya Genel Müdürlüğün mülkiyetinde olan diğer alanlardaki taşınmazların ve tesislerin kiraya verilmesi, bunlar üzerinde irtifak hakkı, kullanma izni veya ön izin verilmesi gibi işlemleri yapmak, yaptırmak, yapılan bu işlemlerle ilgili gerekli hâllerde Maliye Bakanlığına bilgi vermek. 

k) Görev alanındaki karayolları güzergâhlarındaki taşınmazlarla ilgili olarak tahsis, devir, kamulaştırma veya ilgili diğer hukuki süreçlerin tamamlanmasını müteakip ilgili taşınmazların tapu sicillerinde terkin ve diğer işlemlerini yapmak veya yaptırmak.

l) Talep halinde ve ücret karşılığında kamu kurum ve kuruluşları ile yerli ve yabancı özel sektörden ilgililere faaliyet konuları ile ilgili eğitim hizmeti vermek.

m)  İş ve faaliyetlerine ilişkin veri ve bilgileri derlemek,basmak,yayımlamak veya yayımlatmak.

n) 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun ve 28/5/1988 tarihli ve 3465 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Dışındaki Kuruluşların Erişme Kontrollü Karayolu (Otoyol) Yapımı, Bakımı ve İşletilmesi ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilecek yatırım ve hizmetlerle ilgili görevlendirilen şirketlere, ihale aşamasında ilan edilmek kaydıyla, gerektiğinde ortak olmak ve bununla ilgili işlemleri yapmak.

o) Görev alanına giren konularda kanunlarla verilen diğer işleri yapmak veya yaptırmak.”

9. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun, “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14 üncü maddesinde; “Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla; imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafî ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; … ; ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır... Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin malî durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.” ; “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15 inci maddesinde; “ Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır: a) Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak, … p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.”

10. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “İl ve İlçe Trafik Komisyonları başlıklı “17 ci maddesinde; “İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliği bakımından yönetmelikte gösterilen konular ve esaslar çerçevesinde, illerde vali veya yardımcısının başkanlığında, belediye, emniyet, jandarma, milli eğitim, karayolları ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı ilgili odanın temsilcileri; valilikçe uygun görülen trafikle ilgili üniversite, oda, vakıf ve kamuya yararlı dernek veya kuruluşların birer temsilcisinden oluşan il trafik komisyonu, ilçelerde kaymakamın başkanlığında, aynı kuruluşların yöneticileri veya görevlendirecekleri temsilcilerinin katıldığı ilçe trafik komisyonu kurulur. Anılan Yönetmeliğin “İl ve İlçe Trafik Komisyonunun Görev ve Yetkileri” başlıklı 18 inci maddesinde ise; “ İl ve ilçe trafik komisyonunun görev ve yetkileri şunlardır; a) İl sınırları içinde mahalli ihtiyaç ve şartlara göre trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri almak, b) Trafiğin düzenli bir şekilde akımını sağlamak bakımından alt yapı hizmetleri ile ilgili tedbirleri almak, trafikle ilgili sorunları çözümlemek, bütün ülkeyi ilgilendiren Karayolu Trafik Güvenliği Yüksek Kurulunun müdahalesini gerektiren hususları İçişleri Bakanlığına iletmek,..” hükümlerine yer verilmiştir.

IV. KAMU DENETÇİSİ Av. HÜSEYİN YÜRÜK'ÜN KAMU BAŞDENETÇİSİ'NE ÖNERİSİ

11. Şikayetçinin iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; başvuru konusuna ilişkin “Tavsiye Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka ve Hakkaniyete Uygunluk Yönünden

12. Şikâyetçi, Konya ili Akşehir ilçesi Ortaköy Mahallesinde bulunan ikamet adresinin 5 metre ilerisinden açılan bölünmüş yolun, mahallenin geneli ve kendi ailesi için her an bir ölüm tehdidi teşkil ettiğini ve 2 yıldır ilgili idarelere yaptığı başvurulardan sonuç alamadığını iddia ederek şikayet konusu hakkında en kısa zamanda gereğinin yapılmasını talep etmektedir.

13. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 6001 sayılı Kanun ile belirlenen, Karayolları Trafik Kanunu’nda tekrarlanan görevleri arasında bulunan ve ana hatlarıyla; yol yapım, bakım, işletme, trafik güvenliğini sağlama şeklinde sunduğu kamu hizmetlerinin projelendirme çalışmalarının; konunun uzmanı inşaat ve harita mühendislerince yürütüldüğü ve İdarenin görevli uzman mühendis ve yöneticileri tarafından incelenip gerekli görülen değişiklikler yapıldıktan sonra onaylandığı, bu bağlamda İdarenin karayolu ağında bulunan yolların, her türlü mevsim şartlarında trafik, can ve mal güvenliğinin sağlanarak trafiğe açık tutulmasına yönelik asli görevlerini yerine getirmek için sürdüğü faaliyetlerinde, idare hukuku çerçevesinde takdir yetkisinin bulunduğu açıktır.

14. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 1 nci maddesinde, Kanunun amacının karayollarında can ve mal güvenliği yönünden trafik düzenini sağlayacak ve trafik güvenliğini ilgilendiren tüm konularda alınacak önlemleri belirlemek olduğu; “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde, bu Kanunun trafikle ilgili kuralları, şartları, hak ve yükümlülükleri bunların uygulamasını ve denetlenmesini ilgili kuruluşları ve bunların görev, yetki ve sorumluluk, çalışma usulleri ile diğer hükümleri kapsadığı ve bu kanunun karayollarında uygulanacağı; 10 uncu maddesinde; yapım ve bakımdan sorumlu olduğu yolları trafik düzeni ve güvenliğini sağlayacak durumda bulundurmanın, gerekli görülen kavşaklara ve yerlere trafik ışıklı işaretleri, işaret levhaları koymak ve yer işaretlemeleri yapmanın, yol yapısı veya işaretleme yetersizliği yüzünden trafik kazalarının vukubulduğu yerlerde, yetkililerce teklif edilen tedbirleri almanın, Belediye Trafik birimlerinin görev ve yetkileri arasında olduğu belirtilmiştir.

15. Kararın “III. İlgili Mevzuat” başlıklı bölümünde yer verilen hüküm ve açıklamalar dikkate alındığında, trafik düzeni ve güvenliğine ilişkin alınacak tedbirler ile konuya ilişkin taleplerin değerlendirilmesi ve karara bağlanması hakkında, ilgili idari birimlere takdir yetkisi tanınmıştır. İdarelere belli bir kararı alıp almamak veya kanunda öngörülen değişik çözümler arasında bir seçim yapmak konusunda tanınan serbesti olarak tanımlanabilen takdir yetkisi; keyfi bir hareket yetkisi olmayıp, ancak mevzuatın belirlediği alan içerisinde hukuka uygun bir şekilde kullanılması gerektiği hususu açıktır.

16. ‘İl ve İlçe Trafik Komisyonları’nın il sınırları içinde ilgili mevzuatta verilen görevlere ilişkin yetkilerini kullanırken, hukukun belirlediği sınırlar çerçevesinde; nüfus yoğunluğu, mahalli ihtiyaç ve şartları da göz önünde bulundurarak, trafik düzeni ve güvenliğini sağlamak amacıyla başta kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun şekilde, objektif, makul ve gerekçeli işlem tesis etmesi gerektiği kuşkusuzdur. Bu bağlamda; Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü ile Akşehir Belediye Başkanlığı arasında, şikayet konusu talep hakkında yapılan tespitler ve alınması gerekli tedbirlere ilişkin yazışmalar yapıldığı tespit edilmiştir.

17. Başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; şikayetçinin, ikamet adresinin 5 metre ilerisinden açılan bölünmüş yolun mahallenin geneli ve kendi ailesi açısında süregelen olumsuzlukların giderilmesi yönelik olarak Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Yaya üst geçit çalışması’ yapıldığı ancak bahse konu bölgedeki sorunun tam olarak giderilemediği anlaşılmış olup, ilgili idarelere meri mevzuat kapsamında verilen görev ve sorumlulukları çerçevesinde bu konuda alınması gerekli tedbirler ile yapılması gerekli işlemleri koordinasyon içinde tespit etmeleri ve şikayet konusu bölgeye ilişkin kalıcı tedbirleri, hem araçlar hem de yayaların güvenliği esas alınarak makul sürede gerekli önlemleri almaları gerektiği tespit edilmiştir.

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

18. İyi yönetim ilkelerine, 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin "İyi yönetim ilkeleri" başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiştir. Söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmeler neticesinde; ilgili idarelerden istenilen bilgi ve belgelerin Kurumumuza süresi içinde ve gerekçeli olarak gönderildiği, idarelerin başvuranla ilgili işlemlerinde, başvurana hangi sürede hangi mercilere başvurabileceği gösterilmediği anlaşıldığından, iyi yönetim ilkelerinden karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi ilkesine uyulmadığı anlaşılmış olup ilgili idarelerin bu ilkeye de uyması beklenmektedir.

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN YASAL MEVZUAT

19. 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, bu “Tavsiye Kararı”nın idareye tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde idare tarafından herhangi bir eylem ya da işlem tesis edilmezse (varsa) dava açma süresinden kalan süre işlemeye devam edecek olup, Konya İdare Mahkemesi’ne yargı yolu açıktır.

VII. KARAR

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre, ŞİKAYETİN KABULÜNE;

Şikayetçinin ikamet adresinin 5 metre ilerisinden açılmış olan bölünmüş yola mahallenin geneli ve kendi ailesi açısında süregelen olumsuzlukların giderilmesi konusunda KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 3. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ile AKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA TAVSİYEDE BULUNULMASINA,

Uyuşmazlık konusuna ilişkin tedbirlerin makul sürede alınabilmesi, ilgili idareler arasında koordinasyonun tesis edilebilmesi ve konunun Konya Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Kurulu Toplantısında gündeme alınması için kararın bir örneğinin KONYA VALİLİĞİ’NE GÖNDERİLMESİNE

Kararın Başvurana, KONYA VALİLİĞİ’NE, KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 3. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NE ve AKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA tebliğine,

6328 sayılı Kanunun 20 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürlüğü ve Akşehir Belediye Başkanlığı’nca bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna,

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

Şeref MALKOÇ

Kamu Başdenetçisi


İlgili Kanun:

Karayolları Genel Müdürlüğünce Yapılacak Bölünmüş Yol İnşasında Uygulanacak Usûl ve Esaslar Hakkında Kanun


Yorumlar