Emlak Vergisi Kanununda Belirtilen Binalara Ait Emlak Vergisi

  • Mevzuat Tarihi02.12.2003
  • KurumGelir İdaresi Başkanlığı

Bu görüş, Emlak Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (v) fıkrasında sayılan binaların bina vergisinden muaf tutulup tutulmayacağına ilişkindir.

 

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.07.0.GEL.0.66/6652-

Tarih: 02.12.2003

Konu:

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA

(Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü)

 

...... A.Ş.ne ait 2.10.2003 tarih ve B.15.2. BOT.1.02.74.02/1554/10118 sayılı yazısının bir örneği ilişik olarak gönderilmiştir.

Yazıda, Emlak Vergisi Kanununun bina vergisine ait daimi muaflık hükümlerini düzenleyen 4 üncü maddesine 4962 sayılı Kanunla eklenen (v) fıkrasında sözü geçen muaflıkların; 2003 yılı emlak (bina) vergisi ve ek emlak vergisi ikinci taksitinden itibaren uygulanıp uygulanmayacağı, ikinci taksitten itibaren uygulanacak ise ilgili belediyelerden bu taksitin terkini talebinde bulunulup bulunulmayacağı ve personelin ikamet etmiş olduğu, işyeri sahasındaki görev tahsisli lojmanlar, yemekhane ve idare binalarının istasyon ve boru hatlarının ayrılmaz parçası olarak değerlendirilmek suretiyle bu binalar için de uygulanıp uygulanmayacağı hususlarındaki Bakanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Bilindiği gibi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4 üncü maddesine 7.8.2003 tarih ve 25192 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4962 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle eklenen (v) fıkrasında, "Doğalgaz, ham petrol ve bunların ürünlerinin nakli ve dağıtımı amacıyla kullanılan boru hatları ile bunların ayrılmaz parçası olan istasyonlar (Pompa, kompresör, basınç düşürme ve ölçüm, hat vana grupları, haberleşme, pik, katodik koruma gibi)," binaların kiraya verilmemek şartıyla daimi olarak emlak (bina) vergisinden muaf tutulacağı hükme bağlanmış ve bu hüküm 7.8.2003 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Öte yandan, Emlak Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde, vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyetin, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona ereceği, 30 uncu maddesinde de, emlak vergisinin birinci taksitinin Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksitinin ise Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, 4837 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre emlak vergisinin konusuna giren bina, arsa ve arazilere ilişkin 2003 yılı vergi matrahları üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere belediyelerce ek emlak vergisi alınması esası getirilmiştir. Bu vergi, emlak vergisi taksit süreleri içinde iki eşit taksitte belediyelerce tahsil edilmekte olup, bina ve arazi vergisine ilişkin muaflık ve istisnalar,  bu vergi bakımından da geçerli bulunmaktadır.

Bu hükümlere göre, Emlak Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin yukarıda belirtilen (v) fıkrasında sayılan binaların bina vergisinden muaf tutulması ve bu binalara ait 2003 yılı emlak vergisi ikinci taksiti ve ek emlak vergisinin ikinci taksitinin tahakkuktan terkin edilmesi, tahsil edilmiş ise iade edilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, yukarıda belirtilen fıkrada yer alan binalar dışında personelin ikamet etmiş olduğu işyeri sahasındaki görev tahsisli lojmanların, yemekhane ve idare binalarının "istasyon ve boru hatları"nın ayrılmaz parçası olarak değerlendirilmek suretiyle bina vergisinden muaf tutulması mümkün değildir.

Bilgi edinilmesini ve konu hakkındaki Bakanlıkları görüşünün belirlenerek, durumun tüm belediyelere ve adı geçen Şirkete bildirilmesini arz ederim.

 


İlgili Kanun:

Emlak Vergisi Kanunu


Yorumlar