TARİH: 07.04.2000
SAYI: B.07.0.GEL.0.66/6601-544/15905
KONU: Depremde yıkılan, yanan veya tamamen kullanılmaz hale gelen binalarla, kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kullanılması yasak edilen binalara ait çevre temizlik vergisi mükellefiyeti hk.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
(Mahalli İdareler Genel Müdürlüğüne)
..... Belediye Başkanlığı tarafından Bakanlığımıza gönderilen 18.02.2000 tarih ve ..... sayılı yazının bir örneği ilişikte gönderilmiş olup, konu hakkında belirlenen Bakanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.
Bilindiği üzere, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinin birinci fıkrasında, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin katı atık toplama ile kanalizasyon hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu belirtilmiş, aynı maddenin on birinci fıkrasında da yanan, yıkılan ve benzeri nedenlerle tamamen kullanılmaz hale gelen binalarla, kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kullanılması yasak edilen binalarda mükellefiyetin bu durumların meydana geldiği tarihte sona ereceği hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle yıkılan, yanan veya tamamen kullanılmaz hale gelen binalarla kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kullanılması yasak edilen binalara ait çevre temizlik vergisi mükellefiyeti bu durumların meydana geldiği tarihten itibaren sona erecektir.
Ancak, az veya orta hasarlı olup, herhangi bir yasaklama olmaksızın geçici bir kullanılmayan, dolayısıyla mevcut hasarların tamirinden sonra kullanılması mümkün olan binalarla prefabrik konut ve işyerleri için çevre temizlik vergisinin ödenmesi gerekmektedir.
Boş tutulan binalar, bu durumları belgelendirmek şartıyla iki alt grupta, boş binaları altıncı ve yedinci grupta bulunanlar ise en son grupta değerlendirilecektir.
Diğer taraftan, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde bina tanımlanmıştır. Buna göre yapıldığı madde ne olursa olsun gerek karada, gerekse su üzerindeki sabit inşaatın tamamını kapsamaktadır. Çadırlar ve nakil vasıtaları ile takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Bilgi edinilmesini ve konu hakkındaki Bakanlıkları görüşünün belirlenerek gerekli duyurunun yapılmasını arz ederim.
Bakan a.
Yorumlar