T.C.
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
05.04.2011
Sayı: B.02.1.DİB.0.12.02.216/607
Konu: Cami Çevresini Düzenleme Yarışması
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA
İlgi: a) 30/03/2004 tarihli protokol ve 24/01/2008 tarihli protokol
b) 01/04/2011 tarihli ve B.02.1.DiB.12.02/589 sayılı yazı.
Camilerimizin çevre düzenlemesi, tertip ve düzeni, temizliği konularında görevlilerimizin teşvik edilmesi, bu hususa önem verilmesinin sağlanması yapılacak çalışmaların yaygınlaştırılarak toplum nezdinde de ilgi duyulur hale getirilmesi, müftülük ve cami görevlileri arasında sevgi, saygı, kaynaşma, yardımlaşma ve koordinasyonu temin etmek amacıyla Başkanlığımızın Çevre ve Orman Bakanlığı ilgi (a) protokol çerçevesinde "Cami Bahçe ve Çevresini Güzelleştirme" yarışması tertiplenmesi uygun görülmüştür.
Söz konusu yarışma usul ve esaslarını belirleyen ilgi (b) yazımızın taşra teşkilatınıza duyurulması hususunda bilgilerinizi ve gereğini saygılarımla arz ederim.
Prof. Dr. Kamil YILMAZ
Bakan a.
Başkan Yardımcısı
T.C.
BAŞBAKANLIK
Diyanet İşleri Başkanlığı
Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.DİB.0.12.02.216
Konu: Cami Çevresini Düzenleme Yarışması
İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA
İlgi: a) 30.03.2004 tarihli protokol,
b) 24.01.2008 tarihli protokol,
Dini geleneğimiz ve medeniyet tarihimizde önemli bir yer tutan camilerimizin iç ve dış tertip, düzen ve temizliklerinin büyük önem arzettiği malumlarıdır.
Camilerimizin çevre düzenlemesi, tertip ve düzeni, temizliği konularında görevlilerimizin teşvik edilmesi, bu hususa önem verilmesinin sağlanması, yapılacak çalışmaların yaygınlaştırılarak toplum nezdinde de ilgi duyurulur hale getirilmesi, müftülük ve cami görevlileri arasında sevgi, saygı, kaynaşma, yardımlaşma ve koordinasyonu temin etmek amacıyla Başkanlığımızın Çevre ve Orman Bakanlığı ile imzaladığı ilgi (a) ve (b) protokoller çerçevesinde “Cami Bahçe ve Çevresini Güzelleştirme" yarışması tertiplenmesi uygun görülmüştür. Buna göre;
1. Müftülüklerimizce şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da cami bahçe ve çevresini düzenleme çalışmaları yapılmasına devam edilecektir. Bu konuda ek-1'de tadat edilen hizmetlerin imkanlar ölçüsünde yerine getirilmesine gayret edilecektir.
2. Yarışma her müftülük görev bölgesi içerisinde merkez, belde ve köy camilerini kapsayacak şekilde yapılacak bir toplantı ile duyurulacaktır.
3. Yarışma 31/08/2011 Çarşamba gününe kadar sonuçlandırılacaktır.
4. Camilerimizin çevre düzenlemesi, ağaçlandırılması ve güzelleştirilmesi çalışmalarında Çevre ve Orman Müdürlükleri ve belediyeler ile irtibata geçerek konu ile ilgili yardım ve destekleri alınacaktır.
5. Yapılan çalışmalar tamamlandıktan sonra camilerimizin bahçe ve çevresinde gerçekleştirilen düzenlemeler fotoğraf çekilmek suretiyle tespit edilecektir. İlçe müftülükleri en geç 05/08/2011 Cuma günü mesai bitimine kadar ilk üç dereceye girenleri belirleyerek ilçe birincisi camiyi il müftülüğüne bildirecektir. il müftülüğü de kendi birincisi ve ilçe birincileri arasından ilk üç dereceye girenleri 31/08/2011 Çarşamba gününe kadar tespit edecektir. Müftülüklerce dereceye giren cami görevlilerine, mahalli imkanlarla belirlenecek ödüller Camiler ve Din Görevlileri Haftasında verilecektir.
6. İl ve İlçe Müftülüklerinde, Müftünün başkanlığında, Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Belediye Park ve Bahçeler Müdürlüğü temsilcileri ile bir Peyzaj Mimarı ve varsa gönüllü çevre kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla en az beş kişiden “Cami Bahçe ve Çevresini Güzelleştirme Yarışması Seçici Kurulu” oluşturulacaktır. Seçici Kurulu bu talimat çerçevesinde fotoğraflar üzerinden gerekirse camiyi görmek suretiyle değerlendirme yapacaktır.
Bilgilerinizi ve kurum, kuruluş, cami görevlileri ve cami dernekleri arasında koordinasyonu sağlanarak yarışmanın tamamlanması hususunda gereğini rica ederim.
Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ
Diyanet İşleri Başkanı
CAMİ ÇEVRE DÜZENLEMESİNDE YAPILACAK HİZMETLER
Cami bahçe ve çevresinin, sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir çevre olması, çocukların oynayabileceği modern çocuk parkları; genç, yetişkin ve yaşlılarımızın gezip dolaşabilecekleri, temiz hava alıp ruhsal ve bedensel olarak dinlenip, aynı zamanda sosyal etkinlikleri gerçekleştirebilecekleri parklar oluşturulması için aşağıdaki ünitelerin bulunması mahalli imkanlar ölçüsünde yerine getirilmeye çalışılacaktır.
1. Otopark
2. Bahçe (avlu) tanzimi, yeşil alan ve ağaçlandırma yapılması
Şekil budaması, gübreleme, ağaç diplerinin çapalanması, çalı ve güllerin kuru dallarının alınması, ağaç hareketlerinin sağlamlaştırılması, tutmayan ölü bitkilerin sökülerek yerine aynı cins ve nitelikte bitkilerin dikilmesi, tüm yeşil alanların temiz, düzenli ve bakımlı tutulması.
3. Cami bahçesi ihata duvarı,
4. Cemaatin oturabileceği dekoratif oturma alanı düzenlenmesi,
5. Çocuklar için park ve çocuk oyun alanları, çocuk oyun grupları kurulması,
6. Ağaçların budanması, bitki hastalık ve zararlılara karşı zirai mücadele çalışmalarının yapılması
7. Mevsime uygun fidan ve mevsimlik yazlık-kışlık çiçeklerin dikilmesi,
8. Cami bahçesine kent mobilyalarının ve çocuk oyun aletlerinin temini ve montajının yapılması,
9.Yeşil alanlar ile ağaçlar ve süs bitkilerinin periyodik olarak belirlenen zamanlarda sulama, gübreleme, ilaçlama ve çapalama işlemlerinin yapılması,
10. Parklarda imkanlar ölçüsünde tüm yapısal peyzaj donatılarının (aydınlatma elemanları, çocuk oyun elemanları, pergole, kameriye, bank, çöp kutusu, bilgilendirme panosu vb.)
11. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulu tarafından anıt ağaç ya da korunacak ağaç olarak tescillenmesi gerekli özellik arzeden ağaçların tespit edilmesi,
12. Engellilerin ve yaşlıların camiye ve bahçesine girişleri için fiziki düzenlemeler yapılması.
13. Çim alanlarının içerisinde, çiçek parterleri, elektrik direklerine takılabilen ve zeminde katlı olarak, kullanılabilen saksılar alınıp uygulanması, büfe ve aydınlatma elemanları konulması
14. Abdesthane (wc), fitness aletleri, banklar,
15. Bütün ünitelerin günlük, haftalık ve aylık bakım ve temizliklerinin yapılması.
Yorumlar