![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il, ilçe ve belde belediyeleri için yayınladığı "Bisiklet Yolu, Yeşil Yürüyüş Yolu ve Çevre Dostu Sokak Projelerine Finansal Destek Sağlanması" Genelgesi.
T.C.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
08.01.2019
Sayı : 14399437-604.01.01[604.01.01]- E.4612
Konu : Bisiklet Yolu, Yeşil Yürüyüş Yolu ve Çevre Dostu Sokak Projelerine Finansal Destek Sağlanması
DAĞITIM YERLERİNE
İlgi : 15.11.2018 tarihli ve 30546965-010.06.02[010.06.02]-E.208388 sayılı yazımız.
Yaşanabilir çevre ve kimlikli şehirler oluşturulması için; trafik kaynaklı hava kirliliği etkilerinin azaltılması, beden ve ruh sağlığının korunması, yaşam kalitesinin arttırılması ve çevre koruma bilincinin geliştirilmesi, aynı zamanda kent estetiğine katkı sağlanması amacıyla Cumhurbaşkanlığı Eylem Planında "Daha yeşil ve yaşanabilir şehirler hedefi kapsamında bisiklet yolu (3000 km) ve yeşil yürüyüş yolu (3000 km), 60 km çevre dostu sokak ve 60.000 m2 gürültü bariyeri yapılması" eylemleri yer almaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanununun "Belediye görev ve sorumlulukları" başlıklı 14 üncü maddesinin (a) bendinde, belediyelerin, mahalli müşterek nitelikte olmak şartıyla "İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve... hizmetlerini yapar veya yaptırır." hükmü ile aynı kanunun "Belediyenin yetkileri ve imtiyazları" başlıklı 15 inci maddesinin (a) bendinde "Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak." hükmü yer almaktadır.
03.11.2015 tarihli ve 29521 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmeliğin "Genel Esaslar" başlıklı 4 üncü maddesinin 10 uncu fıkrasında "Bisiklet yolu ağlarının yapım, bakım ve onarımı ilgili idaresince yapılır veya yaptırılır." hükmüne yer verilmiş olup, aynı yönetmeliğin "Tanımlar" başlıklı 3 üncü maddesinin (h) bendinde "İlgili idare"nin, mücavir alan dahilinde belediyeleri ifade ettiği belirtilmiştir.
Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında, egzoz emisyonunun azaltılmasına yönelik olarak bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasında, belediyelerimiz tarafından yapılacak olan yatırımlar önem arz etmektedir.
Bu kapsamda; Bakanlığımızca belediyelerin yapacakları projeleri desteklemek amacıyla, Bakanlığımız ve İLBANK A.Ş. arasında protokol imzalanmıştır. Protokol ile belediyelerin başvuru şartları, projelerin minimum teknik gereklilikleri, başvuruların değerlendirilmesi, kontrolü, izlenmesi ve finansmanı ile ilgili hususlar belirlenmiştir. Protokol çerçevesinde destekten faydalanmak üzere belediyeler tarafından geliştirilecek projelere, toplam finansman miktarının en fazla %45'ine kadar hibe desteği sağlanabilecektir.
Bu itibarla, söz konusu projeler kapsamında destekten faydalanmak isteyen belediyelerin, Bakanlığımız internet sayfasında ve ekte yer alan proje başvurularına ilişkin esas ve kriterleri dikkate alarak hazırlayacakları projeleri ile birlikte, İLBANK A.Ş.'ye başvuruda bulunmaları konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda,
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
e-imzalıdır
Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR
Bakan a.
Bakan Yardımcısı
Ek : Proje Başvurusuna İlişkin Esas ve Kriterler (6 sayfa)
Dağıtım:
Gereği:
Büyükşehir Belediye Başkanlıklarına
Büyükşehir İlçe Belediye Başkanlıkları
Bilgi:
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
İLLER BANKASI ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Not: 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu gereği bu belge elektronik imza ile imzalanmıştır.
Ek : Proje Başvurusuna İlişkin Esas ve Kriterler
BİSİKLET YOLU PROJELERİ
1. Proje başvuruları, trafiğe açık yerleşim alanlarında ulaşım amaçlı ve trafiğe kapalı sokak/park/özerk alanlarda spor amaçlı olmak üzere yeni oluşturulacak “Bisiklet Yolları” ile bisiklet kullanımı için hazırlanmış olan mevcut yolların mevzuat ve standartlara uyumlaştırılarak “Bisiklet Yolu” dönüşümü çalışmalarına yönelik olarak yapılabilecektir.
2. Bisiklet yolu projelerinde sadece bisiklet yolu için destek sağlanacaktır. Belediyelerce hazırlanan*hazırlattırılan projelerde gösterilen kaldırım, park alanı (araç parkı, yeşil alan düzenleme ve çocuk oyun alanı vb.), taşıt yolu gibi uygulamalar ile mevcut yollara ait önceki uygulamalar destek kapsamında değildir.
3. Ulaşım amaçlı bisiklet yolu proje başvurularının büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri tarafından, trafiğe kapalı alanlarda sportif amaçlı bisiklet yolu proje başvurularının ise söz konusu alandan sorumlu ilgili idare tarafından yapılması gerekmektedir.
4. Ulaşım amaçlı proje güzergâhının asgari 1 km mesafe için projelendirilmesi gerekmektedir.
5. Ulaşım amaçlı tasarlanan bisiklet yolu projesi için yapılacak tüm planlama ve projelendirme çalışmalarında 03/11/2015 tarihli ve 29521 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmelik” hükümlerinin esas alınması gerekmektedir.
6. Trafiğe kapalı alanda spor amaçlı bisiklet yolu projelerinde Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmelik madde 7’de belirtilen yol kriterlerine ilişkin şartlar dışında şartlar aranmaz.
7. Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.
8. Proje başvuru dosyasında yer alan bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan Belediyesi sorumludur.
İSTENİLEN EVRAKLAR
1. Başvuru ve talep yazısı.
2. Başvuru sahibine ait bilgiler ( bisiklet yolu projesi için halihazırdaki kurumsal altyapı, mevcut çalışmalar ve ileriye dönük planlamalar)
3. Varsa başvuruya ait “Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları Ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına Ve Yapımına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre hazırlanmış proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar
4. İmzalı Encümen Kararı
5. Proje alanının belediyesine ait olduğunu gösterir belge (tapusu, tahsis belgesi, kullanım izni vb.)
6. Ulaşım amaçlı bisiklet yollarında bisiklet yollarının karayolları ile kesişim noktasında en az 1/500 ölçekli bisiklet yolu projesi yapılıp Büyükşehir Belediyelerinde UKOME kurul kararı, diğer belediyelerde ise il/ilçe trafik komisyonu kararına istinaden alınacak Belediye Meclis Kararı,
7. Ulaşım amaçlı bisiklet yollarının uygulama imar planında ve varsa ulaşım ana planında işleneceğine, gerekli imar revizyonu ve varsa ulaşım ana planı revizyonlarının en kısa sürede Belediyelerince yapılacağı taahhüdüne dair alınacak Belediye Meclis Kararı,
8. Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.
1. Yürüyüş yolu genişliği müsaitliğe göre 1,5-3 metre olmalıdır.
2. Yeni yapılanmanın olduğu bölgelerde yürüyüş yolu yaya yoluna ilave olarak planlanmalıdır.
3. Yürüyüş yolu güzergahında yeşillendirmeye ağırlık verilmelidir. Proje alanının iklimsel özellikleri ve kullanılacak ağacın/bitkilerin özellikleri de göz önünde bulundurulmalı, uygun aralıklarla ağaçlandırma yapılmalıdır.
4. Yürüyüş yolunu araç yolu kenarında bulunduğu durumlarda, yürüyüş ve araç yolu arasında en az 0,5 metre yeşil alan yer almalıdır.
5. Yürüyüş yol güzergahında atıkların kaynakta ayrı toplanmasına imkân veren geri dönüşüm kutuları yerleştirilmelidir.
6. Projenin tamamında en az %10 oranında geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılmalıdır.
7. Yürüyüş yoluna 1000 m mesafede bir spor aletleri ve 500 m mesafede bir sokak mobilyaları yerleştirilmelidir.
8. Aşağıda belirtilen hususlar tavsiye edilir.
- Projede çevre dostu ve şehir estetiğine uygun üst yapı malzemeleri (aydınlatma, geri dönüşüm kutusu, spor aletleri, sokak mobilyası, vb.) kullanılması,
- Yürüyüş yolu aydınlatılmasında, güneş enerjili ve led aydınlatma sistemlerinin kullanılması,
- Yağmur suyu toplama sistemleri ile toplanan suyun yeşil alan sulamasında kullanılması,
9. Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.
10. Proje başvuru dosyasında yer alan bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan Belediyesi sorumludur.
1. Başvuru ve talep yazısı.
2. Başvuru sahibine ait bilgiler (halihazırdaki kurumsal altyapı, konuyla ilgili mevcut çalışmalar ve ileriye dönük planlamalar)
3. Varsa başvuruya ait hazırlanmış proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar
4. İmzalı Encümen Kararı
5. Proje alanının belediyesine ait olduğunu gösterir belge (tapusu, tahsis belgesi, kullanım izni vb.)
6. Projede yürüyüş yolu aydınlatılmasında uygulanacak enerji tasarrufuna ve güneş enerjisi kullanıma yönelik bilgiler ve bu uygulamaların kullanımı için izin gerekiyorsa gerekli izinlerin yer aldığı belge.
7. İnşaat faaliyetlerinde kent estetiğinin bozulamaması ve emniyet için alınacak önlemlere ilişkin belgeler.
8. Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.
1. Proje başvuruları, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça uygun görüş verilmiş gürültü haritası ve eylem planı olan büyükşehir/il belediyeleri tarafından; veya gürültü haritası tamamlanmış ve eylem planı çalışmasına başlanmış (% 80’i tamamlanmış) olan büyükşehir/il belediyeleri tarafından yapılacaktır.
2. Gürültü bariyerleri duruma özel tasarlanmalı ve uygulanmalıdır.
3. Gürültü bariyerinin etkinliğini garanti altına almak için modüller arasındaki birleşme noktalarında, köşelerde ve zemine destek sağlayacak şekilde yer kaplamasında oluşması muhtemel ses kaçaklarının önlenmesi gerekmektedir.
4. Önerilen projelerin içeriğinde akustik bariyerlerin kurulumu, mekanik yük ve akustik uygulanabilirlik konusunda değerlendirmelere yer verilmelidir.
5. Bariyerler için rüzgar ve statik yükün etkileri değerlendirilmelidir.
6. Gürültü bariyeri, sesin kırılması ve sapması da hesaba katılacak şekilde dizayn edilmelidir.
7. Yağmur, kar ve tozun bariyerin akustik performansını etkilemeyeceği şekilde malzeme seçilmelidir.
8. Bariyerlerin bulunduğu alanda oluşması muhtemel trafik kazalarından hem bariyer hem de kişi ve araçların minimum düzeyde etkilenmelerine ilişkin değerlendirmeler yapılmalıdır.
9. Bariyerler, insanlar tarafından kullanılmakta olan şehirleşmiş bölgelerde önemli görüş açılarını engellemeyecek şekilde tasarlanmalıdır.
10. Gürültü bariyerleri hava sirkülasyonunu olumsuz yönde (ısının artması, havalandırma olmaması, yanmalı motorlu araçların gazlarının birikmesi v.b.) etkilememeli ve yüksek miktarlarda hava kirleticilerinin yoğunlaşmasına sebep olmamalıdır.
11. Bariyerlerin, tarihi ve kentsel miras ile peyzajı bozacak uygulamalardan kaçınılacak şekilde tasarlanması gerekmektedir.
12. Gürültü kaynağının manzarasını keserek insanların o bölgede trafik olduğu yönündeki algısını mümkün olduğunca azaltabilecek şekilde sıkı ağaç ve çalı vejetasyonu seçimi yapılmalıdır.
13. Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.
14. Proje başvuru dosyasında yer alan tüm bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan başvuru sahibi belediye sorumlu olacaktır.
İSTENİLEN EVRAKLAR
1. Başvuru ve talep yazısı
2. Kapsam ve gerekçe raporu ( Eylem planı esas alınacak)
3. İmzalı Encümen Kararı
4. Akustik etki derecesi hakkında detaylı bilgiler (Gürültüye maruz kalan insan sayısı ve gürültü azaltım rakamlarının önceki ve sonraki durumlarının kıyaslanması ve akustik etki derecesinin ortaya konması için yapılacak modelleme sonuçları ve ÇGDY Yönetmeliği sınır değerleri ile kıyaslanması)
5. Tamamlayıcı unsurlar hakkında bilgi (Diğer alınacak gürültü önlemleriyle yapılması öngörülen bariyerin etkileşimi, önlemlerin uygulanması)
6. Kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik çalışmalar (anket çalışmaları vb.) ve sonuçları (Kamuoyunun yapılacak uygulama ve önleme olumlu bakması ve şikâyet konusu olmaması)
7. Diğer plan ve politikalar ile olan ilişkisi (yerel ulaşım planı, şehir planlaması vb.)
8. Başvuruya ait Belediyesince hazırlanmış Proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar
9. Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.
ÇEVRE DOSTU SOKAK
1. Proje başvuruları trafiğe kapalı sokaklar için yapılacaktır.
2. Çevre Dostu Sokak yapılacak alanın binalar hariç yüzölçümünün en az % 15’i yeşil alandan (ağacın dalları ile birlikte kapladığı alan, süs bitkileri, çiçekler, çimlendirilmiş alan, her türlü yeşil bitki örtüsü vb. toplam yeşil alana dahildir.) oluşmalarıdır. Projenin yapılacağı sokaklarda yeşillendirmeye ağırlık verilmelidir. Proje alanının iklimsel özellikleri ve kullanılacak ağacın/bitkilerin özellikleri de göz önünde bulundurulmalı, uygun aralıklarla ağaçlandırma yapılmalıdır.
3. Sokağa düşen yağmur suyunun toplanarak uzaklaştırılmasına olanak sağlayan alt yapı sağlanmalıdır.
4. Kullanılan aydınlatmaların en az % 10’unda yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji (güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, kinetik enerji vb.) kullanılmalıdır.
5. Sokak aydınlatmalarında led aydınlatma sistemleri kullanılmalıdır.
6. Sokakta atıkların kaynakta ayrı toplanmasına imkân veren geri dönüşüm kutuları bulunmalıdır.
7. Sokak engelli vatandaşların kullanımına uygun tasarlanmalıdır.
8. Sokakta reklam ve tanıtım araçları, haberleşme ve iletişim araçları, yapı cephelerinde yer alan diğer uygulamalar, dış cephe uygulamaları, inşaat onarım faaliyetleri çevre ve şehir estetiğinin korunmasına uygun olarak yapılmalıdır.
9. Aşağıda belirtilen hususlar tavsiye edilir.
- Sokaklarda kullanılan yapı malzemelerinin ve materyallerin kullanımında Çevre dostu ve geri dönüştürülmüş/geri kazanılmış materyallerin kullanımı,
- Sokakta halkın çevreci uygulamalar konusunda bilgilendirilmesine yönelik uyarıcı/bilgilendirici/yönlendirici/tanıtıcı reklam panolarına yer verilmesi ve bu panoların çevre ve şehir estetiği göz önüne alınarak konumlandırılması,
- Sokaktaki zemin kaplamalarının ve kullanılacak mobilyaların geri dönüşümlü malzemeden yapılması,
- Sokağın girişinde bisiklet için park yeri yapılması,
- Sokakta görüntü ve gürültü kirliliğini azaltan tedbir alınması, Yolun bir kısmında
- “Elektrik Üreten Yol” uygulamasına yer verilmesi,
10. Eksik evrakla yapılan başvurular proje sahibine iade edilecektir.
11. Proje başvuru dosyasında yer alan bilgi, belge ve dokümanların doğruluğundan Belediyesi sorumludur.
1. Proje başvuru yazısı.
2. Başvuruya ait Belediyesince hazırlanmış proje, Keşif Özeti, Metraj Cetveli ve ilgili diğer dokümanlar
3. İmzalı Encümen Kararı
4. Planlanan sokakta yapılacak yeşillendirme çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler.
5. Planlanan sokakta çevre ve kent estetiği ile ilgili belgeler:
- Kurumsal altyapı durumu (İlgili yetkili birimde görüntü kirliliğinin oluşmasını önleyici faaliyetler bazında oluşturulan ilgili birime yönelik bilgiler)
- Reklam ve tanıtım araçları (Her türlü ilan, reklam ve tanıtımların yapılmasında kullanılan pano, tabela ve totem gibi yapıların boyut, konum, renk, yapımda kullanılan malzeme ve şekil gibi unsurlara yönelik usul ve esaslara ilişkin bilgiler)
- Haberleşme ve iletişim araçları (Her türlü anten, radyo ve televizyon vericileri gibi araçların konumlarına yönelik usul ve esaslara ilişkin bilgiler)
- Yapı cephelerinde yer alan diğer uygulamalar (Klima, havalandırma borusu, güneş panelleri, tente gibi unsurların çevre ve şehir estetiği bakımından görüntü kirliliği oluşturmaması için alınan önlemlere ilişkin bilgiler)
- Dış cephe uygulamaları (Ana cadde, bulvar ve meydan gibi yoğun olarak kullanılan ortak kamu alanlarında bulunan yapılar arasında ahengin sağlanması ve güzel bir görünüm elde etmek maksadıyla bina dış cephelerin aynı surette giydirilmesi hususuna yönelik olarak yürütülen çalışmalara ilişkin bilgiler)
6. Proje ile İlgili Bakanlığımız haricinde alınan destek, yardım ve kredilere ilişkin bilgi ve belgeler.
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA