![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
Bu karar; ekmeğin belediye sınırları dışında imal edildiği gerekçesiyle satışının önlenip önlenemeyeceği hususuna ilişkindir.
T.C.
DANIŞTAY
8. Daire
Esas: 1994/1144
Karar: 1995/1186
Tarih: 12.04.1995
ÖZET: Ekmeğin, belediye sınırları dışında imal edildiği gerekçesiyle satışı önlenemez.
(5393 sayılı Belediye K. m. 14)
KARAR METNİ:
Temyiz İsteminde Bulunan : ... Belediye Başkanlığı
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf : ...
Vekili : Av. ...
İstemin Özeti: Davacının... Köyündeki fırınında imal ettiği ekmeklerin... nda satışını engelleyen belediye encümeninin 2.9.1983 tarih ve 1691 s. kararının iptali istemiyle açılan davada, dava konusu işlemi fırın ruhsatının... Valiliğince verildiği denetiminin sağlık müdürlüğü tarafından yapıldığı, ülkede ticaret serbestîsi olduğu, ruhsatlı bir fırın tarafından imal edilen ekmeklerin başka bir belediye sorumluluk alam içinde satışının yapılamayacağı hakkında kanuni bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle iptal eden Sakarya İdare Mahkemesinin 18.11.1993 tarih ve 1046 s. kararının; başka yerde imal edilen ekmeğin belediye sınırları içerisinde satılmasının Belediye Zabıta Yönetmeliğinin 33/c maddesine aykırı olduğu öne sürülerek 2577 s. Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti: Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi Ayşe Sevinç''in Düşüncesi: Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı H.Erol Çanga''nın Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 s. İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında belirtilen sebeplerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve kanuni nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına,
12.4.1995 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
AZLIK OYU
Uyuşmazlık, bir yerde üretilen ekmeklerin başka bir belediye sınırları içerisinde satılmasını yasaklayan işlemden doğmuştur.
İdare mahkemesi bu mamullerin 1593 s. Kanuna göre denetim altında olduğu, ülkede ticaret serbestisi bulunduğu, bu biçimde satışı yasaklayan kanun kuralı bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir. Ancak; 1580 s. Belediye Kanununun"15/2. maddesine göre yenilecek içilecek ve kamunun sağlığına ait kullanılacak şey ve yerlerin yasa, tüzük ve yönetmeliklere göre denetimi görevi bunların bulunduğu yer belediyelerinindir. Buna göre bir yerde imal edilen ekmeklerin başka bir yerde satılmasında ekmeklerin imal şeklinin ve gramajının satılmak istenilen yer kurallarına uygun olup olmadığının ilgili belediyece denetlenmesi olanaksız hale gelecektir. Ayrıca, yeterli denetimde yapılmadığından halk sağlığı bundan etkilenecektir.
Bu sebeplerle mahkeme kararının bozulması gerektiği oyuyla karara katılmıyoruz.
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA