www.mevzuattakip.com.tr



Belediye Meclisinin Feshi



T.C.

DANIŞTAY

İdari Dava Daireleri Kurulu

Esas: 2004/2273

Karar: 2004/903

Tarih: 21.10.2004

ÖZET: Hâlihazır harita yapımı konusunda İller Bankasına yetki verilmesine ait uyuşmazlığa konu belediye meclisi kararının, toplantı yapılmaksızın elden imzalanmasının; kararın bu konuda daha önce alınmış olan belediye meclisi kararının tekemmül ettirilmesine yönelik olarak, matbu evrakın imzalanması niteliğinde olması nedeniyle, 1580 s. Kanunun 53. maddesine aykırılık taşımadığı, olağan ya da olağanüstü toplantılar dışı da ve belli olan yerden başka bir yerde toplanma durumunun gerçekleşmediği hakkında.

(1580 sayılı Belediye K. m. 53, 54, 55, 67, 70, 71, 74) (3194 sayılı İmar K. m. 7, 8)

KARAR METNİ:

İtiraz Edenler : 1- ..., ... Belediye Başkanı

Vekili : Av. ...

2- ..., ... Belediye Meclisini temsilen Başkanvekili

Karşı Taraf: İçişleri Bakanlığı

İstemin Özeti: Danıştay Sekizinci Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesinin, ... Belediye Meclisinin feshine ve aynı eyleme katılması sebebiyle Belediye Başkanının düşürülmesine ait 4.8.2004 günlü, E:2004/2287, K:2004/3178 s. kararına, belediye başkanı ve belediye meclisini temsilen başkanvekili itiraz etmektedirler.

Danıştay Tetkik Hakimi Aylin Bayram''ın Düşüncesi: Dosyanın incelenmesinden, halihazır harita yapımı konusunda İller Bankasına yetki verilmesine ait 13.5.2004 günlü, 4 s. belediye meclisi kararının toplantı yapılmaksızın elden imzalandığı anlaşılmakta ise de, bu konuda belediye meclisince 7.10.1998 tarihli kararın alınmış olduğu ve bu kararın tamamlanması niteliğini taşıyan 13.5.2004 tarihli matbu evrakın imzalanmasına ait bulunduğu, kararın kaymakamlıkça onaylanmaması üzerine konunun 4.6.2004 tarihli olağan meclis toplantısında görüşülerek kabul edildiği ve onaylandığı göz önünde bulundurulduğunda, anılan hususun 1580 s. Kanunun 53. maddesi uyarınca meclisin feshini gerektirmeyeceği sonucuna varıldığından, itirazların kabulü gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı A.Yahya Özdemir''in Düşüncesi: İstem, ... Belediye Meclisinin, kanunen belli olan olağan ve olağanüstü toplantılar dışında, kanunen belli olan yerden başka bir yerde toplandığından bahisle belediye başkanı ve meclis üyeleri hakkında 1580 s. Belediye Yasanın 53 üncü maddesi uyarınca işlem yapılarak belediye meclisinin feshi ve bu eyleme katılan ... Belediye Başkanının aynı maddenin son fıkrası uyarınca görevine son verilmesi talebinin kabulüne dair Daire kararının temyizen incelenerek bozulmasına ilişkindir.

1580 s. Belediye Yasasının 54 üncü maddesinde, meclisin adi toplantısının Ekim, Şubat ve Haziran ayları başlarında olmak üzere üç defa yapılacağı, 55 inci maddesinde, adi ve fevkalade içtimaların ruznamesinin belediye reisi tarafından en az bir hafta evvel umum belediye azasının adreslerine gönderileceği ve mahalli gazeteler ve diğer münasip vasıtalarla ilan edileceği, müstacei hallerde bu müddetin üç güne indirilebileceği hükmüne yer verilmiştir.

Kanunun "Meclisin Feshi" Başlıklı 53 üncü maddesinde, Belediye Meclisinin, (l) Kanunen belli olan olağan ve olağanüstü toplantılar dışında toplanması (2) kanunen belli olan yerden başka bir yerde toplanması (3) kanunen kendisine verilen görevi süresi içerisinde yapmaktan çekinmesi ve bu halin belediye meclisine ilişkin işleri sekteye veya gecikmeye uğratması (4) siyasi meseleleri müzakere etmesi veya siyasi temennilerde bulunması hallerinde, İçişleri Bakanlığının bildirisi üzerine Danıştay''ın kararı ile fesih olunacağı, aynı maddenin son fıkrasında ise; anılan bentlerde açıklanan fiil ve işlemlere katılan belediye başkanlarının da Danıştay kararı ile görevine son verileceği öngörülmüştür.

Dosyanın incelenmesinden, Belediye Meclisinin 07.10.1998 tarih ve 3/6 s. kararıyla... Belediye sınırları içerisinde bulunan... ve... Mahallelerine ilişkin hâlihazır haritaların yapılmasının İller Bankasından talep edilmesine karar verildiği, İller Bankasınca bağış olarak halihazır haritaların yapılması için 2004 yılı yatırım programına alınan işin ihale edilmesinin istenilmesi durumunda basılı olarak gönderilen meclis kararının imzalanması ve onaylanmasını takiben iade edilmesi gerektiğinin bildirildiği, bunun üzerine Belediye Meclisince herhangi bir toplantı yapılmaksızın 13.5.2004 tarihli ve 4. s. meclis kararı olarak evrakın elden imzalatıldığı, bazı meclis üyelerinin kararı imzalamayıp durumu Kaymakamlığa bildirmeleri üzerine kararın 1580 s. Kanunun 71 inci maddesi uyarınca tasdik edilmediği daha sonra 4.6.2004 tarihli olağan meclis toplantısında aynı konunun görüşülerek karara bağlandığı kararın Kaymakamlıkça onandığı ve anılan Kanunun 53 üncü maddesi uyarınca belediye meclisi ve belediye başkanı hakkında gereğinin yapılmasının istenildiği anlaşılmaktadır.

Belediye meclis üyelerinin bir kısmının hepsi bir yerde toplanmaksızın, 13.5.2004 tarihli ve 4 s. karar haline getirilen basılı, boşlukları doldurulmuş İller Bankasınca istenilen belgeyi yetiştirilmek amacıyla teker teker evlerinde veya dükkanlarında imzaladıkları, bu kararın mülki amirce onaylanmaması sebebiyle yürürlük kazanmadığı, sonradan 4.6.2004 tarihli meclis kararıyla aynı konuda karar alındığı görülmekte olup, olayda, anılan 53 üncü maddenin 1 inci bendinde ön görülen olağan ve olağanüstü toplantılar dışında toplanma ve aynı maddenin 2 inci bendinde düzenlenen Kanunen belirli edilen yer dışında toplanma eyleminin belirtilen zaruret hali sebebiyle tüm unsurları ile gerçekleştiğinden söz edilmesine olanak bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulünün uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca, 2577 s. İdari Yargılama Usulü Kanununa 3622 s. Kanunla eklenen Ek 2 nci madde uyarınca gereği görüşüldü:

İçişleri Bakanlığınca 10.6.2004 günlü, 54285 s. başvuru ile... İli... İlçesi Belediye Meclisinin 1580 s. Yasanın 53 üncü maddesi uyarınca feshi istenilmiştir.

Danıştay Sekizinci Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesi, 4.8.2004 günlü, E:2004/2287, K:2004/3178 s. kararıyla; belediye meclisinin 7.10.1998 günlü, 3/6 s. kararıyla... Belediye sınırları içerisinde bulunan... ve... Mahallelerine ilişkin halihazır haritaların yapılmasının İller Bankasından talep edilmesine karar verildiği, İller Bankasının bağış olarak halihazır haritaların yapılması için 2004 yılı yatırım programına alınan işin ihale edilmesinin istenilmesi durumunda matbu olarak gönderilen meclis kararının imzalanması ve onaylanmasını takiben iade edilmesi gerektiğinin bildirildiği, bunun üzerine belediye meclisince herhangi bir toplantı yapılmaksızın evrakın elden imzalatıldığı, bazı meclis üyelerinin kararı imzalamayıp durumu kaymakamlığa bildirmeleri üzerine kararın 1580 s. Kanunun 71. maddesi uyarınca tasdik edilmediği ve anılan Kanunun 53. maddesi uyarınca belediye meclisi ve belediye başkanı hakkında gereğinin yapılmasının istenildiğinin anlaşıldığı, söz konusu evrakın meclis kararı niteliğinde olması sebebiyle toplantı yapılması gerekmekte iken toplantı yapılmadan kararın elden dolaştırılarak imzalattırıldığı, bunun kanunen belli olağan ve olağanüstü toplantı dışında kanunen belli olan yerden başka bir yerde yapılan toplantı şeklinde yorumlanması gerektiğinin tartışmasız olduğu, 3194 s. İmar Kanununun 8/b maddesinde; belediye sınırları içerisinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planlarının ilgili belediyelerce yapılacağı veya yaptırılacağı, imar planlarının belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe gireceğinin kurala bağlanmış olması ve 1580 s. Belediye Kanununun 70. maddesinin 9.bendinde de beldenin müstakbel şeklinin belirlenmesi ile umumi imar programları yapmanın belediye meclisinin görevleri arasında sayılmış olması karşısında imar planları yapma ve yaptırma işinin belediye meclisinin görevinde olduğu tartışmasız bulunduğundan, konunun 1580 s. Kanunun 70. maddesi uyarınca belediye meclisinin görevinde bulunmadığı iddiasına itibar edilmediği, her ne kadar aynı konu daha sonra 4.6, 2004 tarihli olağan meclis toplantısında görüşülerek kabul edilmiş ve kaymakamlıkça onaylanmış ise de, 13.5.2004 gününde olağan ve olağanüstü toplantılar dışında kanunen belli olan yerden başka bir yerde toplanarak meclis kararı alındığı sabit olduğundan, 1580 s. Belediye Kanununun 53/1. ve 2. maddesi uyarınca ... Belediye Meclisinin feshine ve aynı eyleme katılması sebebiyle anılan maddenin son fıkrası uyarınca belediye başkanının düşürülmesi isteminin kabulüne karar vermiştir.

... Belediye Başkanı ve Belediye Meclisini temsilen Başkanvekili, 4.8.2004 günlü, E:2004/2287, K:2004/3178 s. bu karara, 2577 s. İdari Yargılama Usulü Yasasının Ek 2. maddesi hükmüne göre itiraz etmektedirler.

1580 s. Belediye Kanununun 70. maddesinin 9. bendinde, beldenin müstakbel şeklinin, uygulama imar programlarının yapılması görevinin belediye meclisine ilişkin olduğu, 3194 s. İmar Kanununun 7. ve 8. maddelerinde de belediye sınırları içerisinde halihazır haritalar, nazım ve uygulama imar planlarının belediyelerce yapılacağı veya yaptırılacağı, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe gireceği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 54. maddesinde, belediye meclisinin adi toplantısının Ekim, Şubat ve Haziran ayları başlarında olmak üzere yılda üç defa olduğu, 55. maddesinde adi ve fevkalade içtimaların ruznamesinin belediye reisi tarafından en az bir hafta evvel umum belediye azasının beldedeki adreslerine gönderileceği ve mahalli gazeteler ve diğer münasip vasıtalarla ilan edileceği, müstacel hallerde bu müddetin üç güne indirileceği; Kanunun belediye meclisinin feshini gerektiren hallerin düzenlendiği 53. maddesinde de, belediye meclisinin kanunen belli olan olağan ve olağanüstü toplantılar dışında toplanması, kanunen belli olan yerden başka bir yerde toplanması halinde İçişleri Bakanlığının bildirisi üzerine Danıştay''ın kararı ile fesh olunacağı, bu fiil ve işlemlere katılan belediye başkanlarının da Danıştay kararı ile görevine son verileceği hükümleri yer almaktadır.

1580 s. Kanun hükümlerine göre, belediye meclisinin olağan yada olağanüstü toplantısından söz edilebilmesi için, kanun uyarınca yapılmış olan toplantıya çağrı belgelerinin, toplantı tutanaklarının, alınan kararların resmi kayıtlarının bulunması ve kararların Kanunun 67. maddesi uyarınca meclis başkanı ve katipler tarafından imzalanarak tekemmül ettirilmesi gerekmektedir.

Olayda, hâlihazır harita yapımı ile ilgili olarak İller Bankasına yetki verilmesi konusunda belediye meclisi kararının alınmasının gerektiği tartışmasızdır. Nitekim 7.10.1998 günlü, 3/6 s. belediye meclisi kararı ile bu konu karara bağlanmıştır. Bu karar gereğinin yapılmasının İller Bankasından istenilmesi üzerine İller Bankasınca ilave hâlihazır harita yapımı işinin bağış olarak 2004 yılı yatırım programına alındığı belirtilerek anılan işin ihalesinin istenilmesi halinde matbu olarak gönderilen meclis kararının imzalanması ve onaylanarak gönderilmesi gerektiğinin bildirildiği, gönderilen matbu evrak, 13.5.2004 günlü, 4 s. belediye meclis kararı olarak belirlenerek, boşlukları doldurulduktan sonra toplantı yapılmaksızın elden meclis üyelerine imzalatıldığı, ancak bu kararın bazı meclis üyelerince imzalanmayarak durumun kaymakamlığa bildirilmesi üzerine kaymakamlıkça onaylanmadığı anlaşılmaktadır. Bu durum karşısında, 13.5.2004 tarihli belediye meclisi kararı, hâlihazır harita yapımı işi için İller Bankasına yetki verilmesi yolunda 1998 yılında alınmış olan belediye meclisi kararının tekemmül ettirilmesine yönelik olarak matbu evrakın imzalanması suretiyle alınmış bir karar olup, 1580 s. Yasada tanımlanan belediye meclisi toplantısı olarak nitelendirilmesine olanak bulunmadığından, ... Belediye Meclisinin 1580 s. Yasının 53. maddesi kapsamında olağan yada olağanüstü toplantılar dışında ve belli olan yerden başka bir yerde toplanması durumunun gerçekleşmediği sonucuna varılmıştır.

Diğer taraftan, söz konusu meclis kararı mevcut bir meclis kararının devamı niteliğini taşıması sebebiyle toplantı yapılması gerekmekte ise de, bu durum yukarda açıklandığı üzere meclisin feshini gerektiren bir neden olmayıp, kararın geçersizliği sonucunu doğurabileceği ve 1580 s. Kanunun 74. maddesine göre iptalinin istenebileceği açıktır.

Kaldı ki, aynı konu 4.6.2004 tarihli olağan meclis toplantısında görüşülerek karara bağlanmış ve kaymakamlıkça da onaylanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Açıklanan nedenlerle, 1580 s. Kanunun 53. maddesi uyarınca... Belediye Meclisinin feshedilmesi ve eyleme katılması sebebiyle Belediye Başkanının düşürülmesi istemi yerinde görülmediğinden itirazların kabulüne, Danıştay Sekizinci Dairesi adına Danıştay Nöbetçi Dairesinin itiraza konu 4.8.2004 günlü, E:2004/2287, K:2004/3178 s. kararının kaldırılmasına 21.10.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Kaynak: DKD Sayı-6 Yıl 3-2005 Sf: 31


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA