![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
Bu Genelge; sabit ve seyyar araç muayene istasyonlarındaki periyodik muayenelerde uygulanan esaslardaki değişikliğe ilişkindir.
T.C.
ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü
20/02/2015
Sayı: 66002798-225.03-12653
Konu: Araç muayeneleri
GENELGE
(2015/KDGM- 02/ARAÇ MUAYENE)
İlgi: 26/12/2013 tarih ve (2014/KDGM-02/ARAÇ MUAYENE) sayılı Genelge.
İlgi Genelgenin “ARAÇ MUAYENE İSTASYONLARININ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN HUSUSLAR” başlıklı 6 ncı bölümünün 14 üncü ve 15 inci maddeleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“14) Sabit ve seyyar araç muayene istasyonlarında; otomasyon sisteminden Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının ilk iş günü esas alınmak suretiyle alınan ve alınma tarihi itibarıyla son bir yıllık ülke ortalamasına göre;
a) Sabit araç muayene istasyonlarında yapılan ilk muayenelerden geçememe oranında en fazla - % 35'lik, muayene tekrarlarında ise en fazla - % 70'lik bir sapma,
b) Seyyar araç muayene istasyonlarında yapılan ilk muayenelerden geçememe oranında en fazla -% 45'lik, muayene tekrarlarında ise en fazla% - 90'lık bir sapma,
kabul edilebilir bir değer olarak sayılır.
Sapma değerlerinin dışında kalınıp kalınmadığının tespitinde son bir yıllık süre içinde muayeneye gelen motosiklet, motorlu bisiklet ve traktörler hariç toplam araç sayıları ve muayeneden kalan motosiklet, motorlu bisiklet ve traktörler hariç toplam araç sayıları kullanılır. Ülke genelindeki ve her bir araç muayene istasyonunda muayeneye gelen araç sayıları ve muayeneden kalan araç sayıları kullanılarak her bir istasyondaki muayeneden kalma oranları yüzdesel olarak hesap edilir. Yüzdesel olarak hesap edilen ülke genelindeki muayeneden kalma oranlarına göre asgari muayeneye gelmesi gereken araç sayıları ve asgari muayeneden kalması gereken araç sayıları hesaplanır. Bu şekilde elde edilen araç sayılarının altında muayene yapıldığı tespit edilen araç muayene istasyonları bu madde kapsamında değerlendirmeye alınmaz.”
“15) Araç muayene istasyonlarında yapılacak periyodik muayenelerde;
a) Bir kişinin bir takvim ayı içerisinde başka bir gerçek kişiye ait sadece bir aracı muayeneye getirebilmesi esastır. Aynı kişinin birden fazla aracı aynı takvim ayı içerisinde muayeneye getirmek istemesi halinde ise; bu araç/araçlar için düzenlenmiş noter onaylı geçerli vekâletnameleri muayene istasyonu yetkililerine vermesi, muayene istasyonu yetkililerinin de bu vekâletnameleri kayıt altına alarak en az bir yıl süreyle arşivlemesi zorunludur.
b) Tüzel kişiliklerle ilgili olarak;
1) Tüzel kişilik çalışanlarının, bu tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından imzalanarak kendilerine verilmiş olan ve muayene yaptırmaya yetkili olduğunu belirten bir yazı ile birlikte tüzel kişiliğe ait aracı muayeneye getirebilmesi, muayene istasyonu yetkililerinin de kendilerine verilen bu yazıları kayıt altına alarak bir yıl süreyle arşivlemesi zorunludur.
2) Tüzel kişiliğe ait bir aracın tüzel kişilik çalışanı olmayan bir kişi tarafından muayeneye getirilmesi halinde ise; noter onaylı geçerli vekâletnameyle aracı muayeneye getirebilmesi, muayene istasyonu yetkililerinin de kendilerine verilen bu vekâletnameleri kayıt altına alarak bir yıl süreyle arşivlemesi zorunludur.
c) (a) ve (b) bentlerindeki kurallara uyulmadan muayeneye getirilen araçlar istasyon park alanına alınmaz.”
Bu Genelge'de düzenlenen hususlar; 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci, 7 nci, 28 inci ve 34 üncü maddeleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 8 ve 35 inci maddeleri ile Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.
Bilgilerini ve gereğinin buna göre ifasını arz/rica ederim.
Lütfi ELVAN
Bakan
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA