![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
Bu karar; taşınmaz malın köy mezarlığı yapılması sebebiyle kamulaştırılmasına ait 5.9.1977 tarihli 1977/6 s. köy ihtiyar meclisi kararının iptali istemine ilişkindir.
T.C.
DANIŞTAY
6. Daire
Esas: 1977/6650
Karar: 1978/1361
Tarih: 05.04.1978
ÖZET: Köy ihtiyar meclisinin en az 4 kişiyle toplanması gerekeceğinden 2 üye ve muhtarla toplanan mecliste alınan kamulaştırma kararının iptali gerekir.
(442 sayılı Köy K. m. 23)
KARAR METNİ:
Davacılar :
1- .......
2- .......
Davalı : ....... Köyü Muhtarlığı
Davanın Özeti: Davacılar, paydaşı oldukları taşınmaz malın köy mezarlığı yapılmak maksadıyla kamulaştırılmasına ait 5.9.1977 tarihli 1977/6sayılı köy ihtiyar kurulu kararının usul ve yasaya aykırı bulunduğunu, kamulaştırma kararının yalnız köy muhtarınca alındığını, kamulaştırma kararının 6785 s. Kanunun 5. maddesine aykırı bulunduğu ileri sürülerek iptalini ve yargılama giderlerinin davalı idareye yüklenilmesini istemektedirler.
Savunmanın Özeti: Kamulaştırma muamelesinin 6830 s. Kanuna uygun olarak davacılara tebliğ edildiği, kamulaştırma kararının köy ihtiyar kurulunca alındığı savunularak davanın reddi isteğidir.
Raportör N.K.''nın Düşüncesi: Davacıların taşınmaz malı köy ihtiyar meclisince köy mezarlığı yapılmak sebebi ile kamulaştırılmıştır.
6830 s. Kanunun 5. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, köy lehine kamulaştırmalarda, köy ihtiyar meclisinin karar vereceği, 6. maddesinin 1. fıkrasında da köy ihtiyar meclisleri kararlarının kazalarda Kaymakam, vilâyetlerde valinin tasdiki ile kesinleşeceği belirtilmiştir.
Olayda da, taşınmaz malın kamulaştırması köy ihtiyar meclisince yapılmış ....... Kaymakamınca da onanmıştır.
Bu sebeplerle 442 s. Köy Yasası ile verilmiş görevlerden olan köy mezarlığı için taşınmaz malın kamulaştırılmasında 6830 ve 442 s. Kanun kurallarına bir aykırılık tespit edilemediğinden davanın reddi gerekeceği düşünülmektedir.
Kanun Sözcüsü M.İ. M.''nin Düşüncesi: Köy namına yapılacak istimlâklerde umumi menfaat kararını ihtiyar heyetinin vermesi gerekmektedir.
Dosyada davacının dilekçe ekinde sunduğu istimlâk kararının ihtiyar heyetince alındığı, ancak kararın altına muhtarlık mühürü ile aslı gibidir şerhi verildiği ve dolayısı ile davacıya istimlak kararının suretinin tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Davacı, işbu kararın yalnız muhtar tarafından imza edildiğini iddia ederken, muhtarlık aksini ileri sürmektedir.
Yüksek Dairece ara kararı ile istimlâk kararının aslının getirtilerek esas hakkında karar verilmesi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince işin gereği düşünüldü:
Dava, davacılara ilişkin taşınmaz malın köy mezarlığı yapılması sebebiyle kamulaştırılmasına ait 5.9.1977 tarihli 1977/6 s. köy ihtiyar meclisi kararının, davanın özeti bölümünde öne sürülen sebeplerle iptali isteği ile açılmıştır.
442 s. Köy Kanununun 22. maddesinde; ihtiyar meclisine, son nüfus sayımına göre nüfusu 1.000 den az olan köylerde 8 ve 1.000 den fazla olan köylerde 12 kişi seçileceği, bunlardan nüfusu 1.000 den az olan köylerde en çok oy alanlardan başlanarak 4 ü asil, geri kalan 4 ü yedek, nüfusu 1.000 den fazla olan köylerde yine en çok oy alandan başlanarak 6 sı asil geri kalan 6 sı yedek üye olacağı; 23. maddede, köyün imamı ile öğretmenin veya başöğretmenin ihtiyar meclisinin tabi üyeleri olduğu belirtilmiştir.
Bu madde kurallarına göre köyün nüfusu ne olursa olsun köy ihtiyar meclisi en az 4 seçilmiş, 1 köy imamı ve 1 köy öğretmeni olmak üzere 6 üye ve bir muhtardan oluşmaktadır. Köy ihtiyar meclisinin toplanıp karar alabilmesi de 6 meclis üyesi ve bir muhtar olmak üzere 7 kişinin yarısından fazlası ile yani 4 kişi ile toplanması gerekmektedir.
Olayda ise, iptali istenilen köy ihtiyar meclisi kararı iki aza ve bir muhtar tarafından alınmıştır.
Açıklanan sebeplerle Köy Yasasına aykırı olarak teşekkül etmiş köy ihtiyar meclisince alınmış kararla taşınmaz malın kamulaştırılması 6830 ve 442 s. Yasalara aykırı görülmüştür.
Bu sebeplerle dava konusu 5.9.1977 tarihli 1977/6 s. köy ihtiyar meclisi kararının iptaline, aşağıda dökümü yazılı 113,00 TL. yargılama giderlerinin davalı köy muhtarlığından alınarak davacılara verilmesine,
5.4.1978 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY YAZISI
Usulüne uygun olarak toplanan köy ihtiyar kurulunca verilen kamu yararı kararında 6830 s. Kanun hükümlerine aykırılık görülmediğinden davanın reddi gerekeceği oyu ile çokluk kararına karşıyım.
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA