www.mevzuattakip.com.tr



Geçici Vergi Nedir? Geçici Vergi Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?


Geçici Vergi, Maliye Bakanlığının almış olduğu kazanç vergileridir. Devlet, bir takvim yılı boyunca işletmelerin elde etmiş oldukları kazançlardan bir yıl sonra vergi alacağını tahsil eder. - 11.05.2016


Geçici Vergi Nedir? Geçici Vergi Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?

Geçici Vergi, Maliye Bakanlığının almış olduğu kazanç vergileridir. Devlet, bir takvim yılı boyunca işletmelerin elde etmiş oldukları kazançlardan bir yıl sonra vergi alacağını tahsil eder.

Geçici vergi, kamunun dolaysız vergi gelirlerinde en önemli kalem olan gelir ve kurumlar vergisini, öncelikle enflasyona karşı korumaya yönelik ve üç ayda bir talep ettiği, süresinde ödenmeyen vergi tutarına aylık  gecikme zammı işletilen, niteliği itibari ile nihai vergileme özelliği taşımayan endirekt vergi bir çeşididir.

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 120. maddesinde düzenlenmiştir.  Kurumların ödeyecekleri  Geçici  Vergi’nin hesabında da Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 25/2 maddesinin açık atfı dolayısıyla Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı düzenleme uygulama alanı bulmaktadır.

Geçici Vergi’nin oranı, Gelir Vergisi mükellefleri için yüzde 15, Kurumlar Vergisi mükellefleri için yüzde 20 dir.

Geçici vergi uygulaması, 01.01.1999 tarihinden itibaren başlamış, gerçek usulde vergilendirilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, gelir ve kurumlar vergisine mahsuben (Ocak, Şubat, Mart), (Nisan, Mayıs, Haziran), (Temmuz, Ağustos, Eylül), (Ekim, Kasım, Aralık)  üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanan bir vergi türüdür.

Geçici Vergi Kapsamına Giren Kazançlar

* Gelir vergisi mükelleflerinden geçici vergi kapsamında yer alanlar;

Gerçek usulde vergilendirilen bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı, kollektif şirket ortakları, Adi komandit şirketlerin komandite ortakları, ticari veya serbest meslek kazancı sahibi adi ortaklığın ortakları.

* Kurumlar vergisi mükelleflerinden geçici vergi kapsamında yer alanlar;

– Sermaye şirketleri (Anonim, Limited ve Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ile benzer nitelikteki yabancı kurumlar) ,  Kooperatifler,

– İktisadî kamu kuruluşları, Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup, faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci ve ikinci fıkralar dışında kalan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler iktisadî kamu kuruluşudur,

–  İktisadî kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmaması mükellefiyetlerini etkilemez. Mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kâr edilmemesi veya kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi bunların iktisadî niteliğini değiştirmez.

– Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup, yukarıdaki ilk fıkra dışında kalan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler, iktisadî kamu kuruluşu gibi değerlendirilir.

– Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler ise vakıf sayılır),

–  İş ortaklıkları: Yukarıdaki fıkralarda yazılı kurumların kendi aralarında veya şahıs ortaklıkları ya da gerçek kişilerle, belli bir işin birlikte yapılmasını ortaklaşa yüklenmek ve kazancını paylaşmak amacıyla kurdukları ortaklıklardan bu şekilde mükellefiyet tesis edilmesini talep edenler iş ortaklıklarıdır. Bunların tüzel kişiliklerinin olmaması mükellefiyetlerini etkilemez.

Adi ortaklıklar,  kollektif şirketler ve adi komandit şirketler, ortaklık olarak gelir veya kurumlar vergisi  mükellefi olmadıklarından geçici vergi mükellefi değillerdir.

Ancak adi ortaklıklar ile kollektif şirketlerde ortakların, komandit şirketlerde komandite ortakların elde ettikleri kazançlar geçici verginin konusuna girmektedir.

Kimler Geçici Vergi Ödemez ?

-Tasfiye halindeki kurumlar vergisi mükellefleri tasfiye dönemlerinde,

-Basit usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri,

-Yıllara sari inşaat  ve onarma işi yapanlar,

-Ücret geliri elde edenler, menkul ve gayrimenkul sermaye iradı sahipleri,

-Zirai kazanç sahipleri, diğer kazanç ve irat elde edenler,

-Kazançları vergiden istisna edilen serbest meslek erbabı,

-Noter bulunmayan  yerlerde Adalet Bakanlığı’nca geçici yetkili noter  yardımcısı olarak görevlendirilenler geçici vergi ödemezler.

Ancak yıllara sari inşaat onarma işi yapanlar ile geçici noterlik görevini ifa edenler, bu işlerinden elde ettikleri kazançları dışında kalan ticari veya mesleki kazançları  nedeniyle geçici vergi ödemek zorundadırlar.

İşi bırakma veya tasfiye hallerinde işin bırakıldığı veya tasfiyeye girildiği tarihin içinde bulunduğu geçici vergi dönemin sonuna kadar olan sürede son geçici vergi beyannamesi verilir.

Geçici Verginin Eksik Beyan Edilmesi Durumunda Ne Yapılması Gerekir?

Geçmiş dönemlere ilişkin geçici verginin % 10’nu aşan tutarda eksik beyan edilmesi durumunda eksik beyan edilen kısım için, yapılacak re’sen veya ikmalen tarhiyat sonucunda vergi ziyaı cezası ile gecikme faizi uygulanır. % 10’luk yanılma payının beyan edilmesi gereken (beyan edilmiş olan değil) geçici vergi matrahı üzerinden hesaplanması gerekir.

Geçici Verginin Dönemleri, Beyan Tarihleri ve Ödeme Zamanları

Dönemler

Beyan Tarihi

Ödeme Zamanı

1.Dönem (Ocak, Şubat, Mart)

14 Mayıs akşamına kadar

17 Mayıs akşamına kadar

2.Dönem (Nisan, Mayıs, Haz.)

14 Ağustos akşamına kadar

17 Ağustos akşamına kadar

3.Dönem (Temmuz,Ağus.Eylül)

14 Kasım akşamına kadar

17 Kasım akşamına kadar

4.Dönem (Ekim, Kasım, Aralık)

14 Şubat akşamına kadar

17 Şubat akşamına kadar

İşe başlama, işi bırakma veya hesap döneminin değişmesi gibi durumlarda

i) İşe başlamada, işe başlanılan tarihin içinde bulunduğu geçici vergi dönemin sonuna kadar olan sürede ilk geçici vergi beyannamesi verilir.

ii) İşi bırakma veya tasfiye hallerinde işin bırakıldığı veya tasfiyeye girildiği tarihin içinde bulunduğu geçici vergi dönemin sonuna kadar olan sürede son geçici vergi beyannamesi verilir.

iii) Hesap döneminin değişmesi halinde yeni hesap döneminin başladığı tarihe kadar olan süre, ara dönem geçici beyan süresi olarak kabul edilir ve bu şekilde ki dönem ayarlamaları vergi dairelerinin sicil servisleri tarafından gerekli şekilde Vedop sisteminde kayda alınır.

Ödenmeyen Geçici Verginin Mahsubu Hakkında Açıklamalar

Yukarıda yer verilen ilk üç dönemde tahakkuk eden geçici vergiler ödenmese bile, sonraki dönemlerde hesaplanan geçici vergiden mahsup edilebilir. Fakat ödenmeyen geçici vergilerin, yıllık beyanname üzerinden hesaplanan kurum ya da gelir vergisinden mahsup imkanı bulunmamaktadır.

Ödenmeyen geçici vergi yıl sonunda hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemez. Mahsup edilemeyen ve terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe  (gelir vergisi mükellefleri için 1 Mart, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan) kadar gecikme zammı uygulanır. (Gecikme zammı oranı aylık % 1,95)

Ödenmeyen geçici verginin muhasebe kaydında ortaya çıkan sorunların bir çoğunun temelinde, geçici vergiye ait tahakkuk kaydının yapılamadan, verginin ödenmesi ile beraber “193.Peşin Ödenen Vergiler ve Fonlar” hesabının kullanılmasının sebep olduğu görülmektedir.

Ödenmeyen Geçici Verginin Sehven Kurum veya Gelir Vergisinden Mahsup Edilmesi

Üçer aylık kazançlar üzerinden tahakkuk ettirilmiş ancak tahsil edilmemesi dolayısıyla yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergilerinden mahsup imkanı bulunmayan geçici vergi tutarları terkin edilecektir. Terkin edilen geçici vergi tutarına, vade tarihinden terkin edilmesi gereken tarihe kadar gecikme zammı uygulanacaktır. Terkin edilmesi gereken tarihler; gelir vergisi mükellefleri için takip eden yılın 1 Mart günü, kurumlar vergisi mükellefleri için ise takip eden yılın 1 Nisan günüdür.

Takvim yılı içerisinde tahakkuk eden geçici vergilerin, vadelerinde ve yukarıda detayına yer verilen terkin tarihlerine kadar ödenmemiş olmasına rağmen, gelir veya kurumlar vergisinden sehven mahsup edilmesi durumunda;

a) Eğer yapılan hata gelir veya kurumlar vergisinin beyan döneminin sonuna kadar fark edilerek düzeltme beyannamesi verilirse herhangi bir sorun olmayacaktır.

b) Ancak yapılan hata vergi dairesi tarafından fark edilerek, mükellefe vergi/ceza ihbarnamesi tebliğ edilirse, Vergi Usul Kanunu’nun 341.maddesinde yazılı hallerle vergi ziyaına sebebiyet verildiğinden dolayı sehven indirilen geçici vergi tutarının bir katı kadar vergi ziyaı cezası ayrıca kesilecektir.

ba) Bu durumda mükellef, vergi/ceza ihbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya 6183 sayılı kanunda belirtilen türden teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini beyan ederse, vergi ziyaı cezasının ilk seferde yarısı, müteakiben kesilen cezalarda üçte biri indirilir.(VUK.Md.376)

bb) Ayrıca sehven yapılan bir hata nedeniyle vergi ziyaı cezası ile karşılaşan mükelleflerin ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde uzlaşma hakkı bulunmakla beraber,

Her türlü vergi/ceza ihbarnamesine mükelleflerin dava açma hakkı da bulunmaktadır.

Geçici Vergi Muhasebe Kayıtları

Örnek : xLtd.Şti. verileri aşağıdaki gibidir.

*1.Dönem geçici vergi tutarı : 20.000

*2.Dönem geçici vergi tutarı : 25.000

*3.Dönem geçici vergi tutarı : 40.000

*4.Dönem geçici vergi tutarı : 30.000

Bu verilere göre yapılması gereken geçici vergi kayıtları, dönem sonu kayıtları aşağıdaki şekildedir.

NOT: Örnekte 360 Ana Hesap yazılmıştır ( Alt hesap olarak 360.01 Geçici vergi yazılabilir )

Tarih: 31/03

1.Dönem geçici vergi tahakkuk kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

193 Peşin Öd.Vergi / Fon.Hesabı

           360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

20.000

.

.

20.000

Tarih: 17/05

1.Dönem geçici vergi ödeme kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

          102 Bankalar Hesabı

20.000

.

.

20.000

 Tarih: 30/06

2.Dönem geçici vergi tahakkuk kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

193 Peşin Öd.Vergi / Fon.Hesabı

           360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

25.000

.

.

25.000

Tarih: 17/08

2.Dönem geçici vergi ödeme kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

           102 Bankalar Hesabı

25.000

.

.

25.000

 Tarih: 30/09

3.Dönem geçici vergi tahakkuk kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

193 Peşin Öd.Vergi / Fon.Hesabı

           360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

40.000

.

.

40.000

Tarih: 17/11

3.Dönem geçici vergi ödeme kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

           102 Bankalar Hesabı

40.000

.

.

40.000

 Tarih: 31/12

4.Dönem geçici vergi tahakkuk kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

193 Peşin Öd.Vergi / Fon.Hesabı

           360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

30.000

.

.

30.000

Tarih: 17/02

4.Dönem geçici vergi ödeme kaydı

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

360 Ödenecek Vergi / Fon Hesabı

           102 Bankalar Hesabı

30.000

.

.

30.000

 Tarih: 31/12/

193 nolu hesaptaki tutar 371 hesaba devredilir. Ancak bunu yaparken 371 hesap 370 hesabı geçmemeli.

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

371 Dönem Kar.Peş.Öd.Vergi ve D.Yük

          193 Peşin Öd.Vergi / Fon.Hesabı

115.000

.

.

115.000

 Tarih: 31/12

Şirket dönem karı üzerinden kurumlar vergisi tutarını 125.000 TL olarak hesaplamıştır.

Mad. No

AÇIKLAMA

BORÇ

ALACAK

 

691 Dönem Kâr Vergi / Diğ.Yas.Yük.Karş.

     370 Dönem Kar.Vergi ve Diğ.Yük.Karş.

125.000

.

.

125.000

Ertesi yıl nisan ayında nisan ayında 370 ile 371 nolu hesap karşılıklı kapatılır. Eğer 370 – 371 nolu hesaptan büyükse aradaki fark 360 ödenecek kurumlar vergisi hesabına devredilir.

Kaynak: www.Muhasebex.com


Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA