Eşi hastalanan veya kaza geçiren memurlar, istemeleri halinde bazı izin haklarından yararlanabilirler.

EŞİ HASTALANDIĞI İÇİN MEMUR İZİN KULLANABİLİR Mİ?

Eşi hastalanan veya kaza geçiren memurlar, istemeleri halinde bazı izin haklarından yararlanabilirler.

Memurlar, hastalanan veya kaza geçiren eşlerinin; sağlık kurumlarında ayakta ya da yatarak tedavileri sırasında veya sağlık kurumları dışındaki tedavi sürecinde yanlarında bulunmak için izin kullanmaya ihtiyaç duyabilmektedirler.

Eşinin rahatsızlığı nedeniyle izin ihtiyacı duyan memurun, rahatsızlığın türüne ve izne ihtiyaç olan süreye göre aşağıdaki yollardan birini seçebileceğini değerlendirmekteyiz.

Ayakta tedavi için izin

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, memurun hastalanan veya kaza geçiren eşinin ayakta tedavisi sırasında yanında bulunması için kurumundan izinli sayılmasına imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu durum, ayakta tedavisi sırasında eşine refakat etmek isteyen memur için sorun oluşturabilmektedir. Ayrıca, eşinin ayakta tedavi olacağını gerekçe göstererek izin talebinde bulunan memurlara uygulamada bazı amirlerin gerekli kolaylığı sağladığı, bazı amirlerin ise memura izin vermediği, bazı amirlerin ise memurun yıllık izin ya da mazeret izni kullanma yoluna başvurmasını istediği de görülebilmektedir.

Öte yandan, Devlet Personel Başkanlığı tarafından konuya ilişkin verilen mütalaada, ayakta tedavi gören yakınına refakat etmek isteyen memura ne şekilde izin verileceğine ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı belirtilerek; bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden Devlet memuruna izin verilmesi hususunda gerekli kolaylığın sağlanması gerektiği ve bu iznin suistimal edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarca bahsi geçen duruma ilişkin belge istenebileceği değerlendirmesinde bulunulmuştur. DPB mütalaası için tıklayınız...

Refakat izni

Eşi, ağır bir kaza geçiren veya tedavisi uzun süren bir hastalığa yakalanan memur, usulüne göre düzenlenmiş sağlık kurulu raporuna istinaden en çok 3 ay süreyle refakat izini alabilir ve ihtiyaç olması halinde aynı şartlarla bu izin 3 ay daha uzatılabilir.

Memur, eşinin aynı rahatsızlığından dolayı en çok 6 ay refakat izni kullanabilirken, eşinin başka bir rahatsızlığından dolayı da yine aynı süreler kadar refakat izni kullanabilir.

Aylıksız izin

Eşinin rahatsızlığından (hastalık veya kaza sonucu) dolayı, 6 ay süre ile refakat izni kullanan memur, istemesi halinde ve sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi kaydıyla, refakat izni süresinin bitiminden itibaren 18 aya kadar da aylıksız izin kullanabilir.

Mazeret izni

Devlet memurlarına; evlilik, hamilelik, doğum, çocuk ve ölüm gibi olaylara bağlı olarak mazeret izni kullanabilme hakkı da tanınmıştır.

Kanunda belirtilen sebeplerle mazeret izni isteyen memura bu iznin kurumları tarafından verilmesi zorunlu tutulurken, bu haller dışındaki mazeretlerinden dolayı da amirlerinin takdiri de memurlara mazeret izni verilmesi imkanı da getirilmiştir.

Buna göre, eşinin rahatsızlığını (hastalık veya kaza dolayısıyla) gerekçe göstererek mazeret izni isteyen memura; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında ise diplomatik misyon şefi tarafından 10 güne kadar mazeret izni verilebilir. Memurun (öğretmenler hariç), bu izin süresinin aynı takvim yılı içinde uzatılmasını istemesi durumunda, yıllık izin hakkından düşülmesi koşuluyla 10 güne kadar yeniden mazeret izni verilebilir.

Kaynak:Memurunyeri.com