![]() |
www.mevzuattakip.com.tr |
696 sayılı KHK ile mahalli idarelerde çalışan geçici işçilerin pozisyonlarına veya çalışma sürelerine ilişkin bir düzenleme yapılıp yapılmadığı, merak edilen hususlardan birisidir. - 29.12.2017
696 sayılı KHK ile değişiklik yapılan veya ekleme yapılan hükümlerden bir tanesi de; KHK'nin 106 ncı maddesi ile 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun "Geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılması" başlıklı 3 üncü maddesine yapılan eklemedir.
Anılan KHK'nin ilgili maddesi ile söz konusu 3 üncü maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(3) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Be değişiklik öncesi ve sonrası maddenin şekli aşağıya alınmıştır:
Maddenin Eski Hali |
|
Maddenin Yeni Hali |
Geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılması MADDE 3- (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz. (2) Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir malî yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak işçiler için her malî yılda; a) 1 inci maddenin (a) bendinde belirtilen idarelerce, Maliye Bakanlığından, b) 1 inci maddenin (b) bendinde belirtilen kuruluşlarca, Hazine Müsteşarlığının (özelleştirme programına alınanlar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığının) onayı üzerine Devlet Personel Başkanlığından, c) Belediyeler ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) ve mahallî idare birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden, geçici iş pozisyon vizesi alınması zorunludur. Söz konusu vize işlemi yapılmaksızın geçici işçi çalıştırılamaz ve herhangi bir ödeme yapılamaz. İl özel idareleri ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) bu fıkra hükümlerine göre geçici işçi çalıştırılabilmesine ilişkin usûl ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir. |
|
Geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılması MADDE 3- (1) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz. (2) Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir malî yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak işçiler için her malî yılda; a) 1 inci maddenin (a) bendinde belirtilen idarelerce, Maliye Bakanlığından, b) 1 inci maddenin (b) bendinde belirtilen kuruluşlarca, Hazine Müsteşarlığının (özelleştirme programına alınanlar için Özelleştirme İdaresi Başkanlığının) onayı üzerine Devlet Personel Başkanlığından, c) Belediyeler ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) ve mahallî idare birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden, geçici iş pozisyon vizesi alınması zorunludur. Söz konusu vize işlemi yapılmaksızın geçici işçi çalıştırılamaz ve herhangi bir ödeme yapılamaz. İl özel idareleri ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) bu fıkra hükümlerine göre geçici işçi çalıştırılabilmesine ilişkin usûl ve esaslar İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir. (3) (696 sayılı KHK'nin 106 ncı maddesi ile ek fıkra) İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir. |
Yapılan düzenleme ile vizelenen bazı geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerinin, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibarıyla dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı'nın yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu hususun ise maddenin 2 nci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılanları etkiledi ortadadır. Bu bentlerdeki hükme göre bu idareler;
a) 1 inci maddenin (a) bendinde belirtilen idareler,
b) 1 inci maddenin (b) bendinde belirtilen kuruluşlardır.
1 inci maddenin (a) bendindeki idareler:
Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (II) sayılı cetvelde yer alan özel bütçeli idareler ve (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumları ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar,
Kanunlarla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları,
Özel kanunlarla kurulan kuruluş ve teşekküller
Hizmetlerini genel bütçenin transfer tertiplerinden yardım alarak yürüten kamu kurum ve kuruluşlar.
1 inci maddenin (b) bendinde belirtilen kuruluşlar:
Kamu iktisadî teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları (iştirakler hariç).
24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin % 50’sinden fazlası kamuya ait kuruluşlar.
4/2/1924 tarihli ve 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş ve sermayesinin tamamı Hazineye ait kuruluşlar.
Dolayısıyla bu kuruluşlar arasında mahalli idareler yoktur. Burada olmadığı gibi; Kanunun yukarıda eski ve yeni halini verdiğimiz 3 üncü maddesinde, mahalli idareler 2 nci fıkranın (c) bendinde düzenlenmiştir.
Maddeye eklenen fıkra (3 üncü fıkra) ise (c) bendini kapsamamaktadır.
Sonuç olarak; mahalli idarelerde istihdam edilen geçici işçiler ile ilgili olarak değişen herhangi bir durum söz konusu değildir.
Bu nedenle, belediyelerimiz bünyelerindeki geçici işçilerle ilgili olarak şimdiye kadar yaptıkları uygulamanın aynısını yapmaya devam edeceklerdir.
Not: Değerlendirme MİARGEM (Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Merkezi) Başkanı Halil Memiş tarafından yapılmıştır.
Telefon: +90 (312) 473 84 23
E-Posta: [email protected]
Adres: Çetin Emeç Bulvari Hürriyet Cad. No: 2/12 Çankaya ANKARA